Dark
Light

VVD-senator: ‘PVV is gevaarlijker dan NSB’

1 minuut leestijd
PVV - NSB
PVV - NSB

VVD-senator en filosoof Sybe Schaap heeft zich in een interview zeer kritisch uitgelaten over de PVV. Het Eerste Kamerlid vergelijkt de partij met de NSB. Volgens de senator is de partij van Geert Wilders zelfs gevaarlijker dan de partij die in de Tweede Wereldoorlog samenwerkte met de nazi’s.

Sybe Schaap zegt dat in een interview in Trouw, naar aanleiding van de verschijning van zijn boek Rechtsstaat in verval, over onder meer het ‘gevaar van het populisme’. De zeventigjarige senator vindt dat Wilders te weinig tegengas krijgt. De PVV, zo stelt Schaap, zaagt namelijk aan de fundamenten van de rechtsstaat. Onder meer door democratische instituties belachelijk te maken. Wilders sprak onder meer over nep-parlement, nep-parlementariërs en neprechters. Sybe Schaap:

“Natuurlijk bedoel ik niet dat Wilders een massamoordenaar is als Hitler, maar wel dat hij met zijn partij een gevaarlijke structuur neerlegt. Als Wilders de macht krijgt, zou dat weleens heel akelig kunnen uitpakken. Een dictatuur? Zou zomaar kunnen. De PVV is op zich al een dictatuur.”

Geert Wilders, jarig vandaag, blijkt weinig onder de indruk van de uitlatingen van Schaap. Via Twitter reageert hij:

NSB-logo

Het is niet voor het eerst dat de PVV met de NSB vergeleken wordt. Acht jaar geleden gebeurde dit al in een artikel in Historisch Nieuwsblad. SP-politicus Gjalt Zondergel liet toen weten dat het logo van de twee partijen wat hem betreft “treffende gelijkenissen” vertoonde. Het Duitse persbureau DPA vergeleek Wilders al eens met Joseph Goebbels, minister van propaganda in nazi-Duitsland.

Boek van de senator: Rechtsstaat in verval
Meer politieke geschiedenis

×