Op 2 augustus is het zover. Dan zal Mark Rutte CDA’er Ruud Lubbers zijn gepasseerd en is hij de langstzittende premier van Nederland. Bijna twaalf jaar bekleedt hij die post al, als eerste liberaal sinds Pieter Cort van der Linden (1913-1918). Hij is bovendien de eerste VVD’er op deze plek sinds de oprichting van deze partij in 1948.
Begin deze eeuw was de VVD een tamelijk zieltogend partijtje. Bij de verkiezingen van 2002, die uitmondden in een monsteroverwinning van de Lijst Pim Fortuyn, raakte ze 14 Kamerzetels kwijt. Partijleider Hans Dijkstal moest vertrekken.
Partijleiders bestaan formeel niet in Nederland, maar alle politieke partijen hebben iemand die de baas is en de grote lijnen uitzet. Vaak is dat de fractievoorzitter. Soms (zoals Mark Rutte bij de VVD of Jan Peter Balkenende bij het CDA) de premier. Soms ook (onder meer Wouter Bos bij de PvdA in de periode 2006-2010) de vicepremier.
De Doorbraak is en politiek verschijnsel dat in de praktijk direct na de Tweede Wereldoorlog zijn beslag kreeg in de Nederlandse politiek. Wat hield de Doorbraak precies in?
Bij de VVD komt iedereen in principe in aanmerking voor het lijsttrekkerschap. Zelfs degenen die nu nog geen lid zijn maken – in elk geval in theorie – een kans. Als ze zich maar op tijd aanmelden.
Wie in Nederland mag een minister of staatssecretaris de laan uit sturen? En waarom? In haar proefschrift schetst historica Anne Bos de geschiedenis van bewindslieden die zich in de laatste helft van de twintigste eeuw gedwongen voelden voortijdig hun ontslag in te dienen. Zij laat aan de hand van veelal niet eerder geraadpleegd archiefmateriaal zien welke afwegingen politici voorafgaand aan
OPINIEHet aftreden van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken was voor hemzelf uiteraard tragisch. Voor zijn partij was het echter een nieuw dieptepunt in een traditie: de VVD heeft altijd al moeite gehad om ministers van Buitenlandse Zaken te leveren.
De VVD heeft meerdere politici gehad die het goed deden in de media en ook na hun politieke loopbaan bekend bleven bij het brede publiek. Denk bijvoorbeeld aan Erica Terpstra, Neelie Kroes of Hans Wiegel. Frits Korthals Altes zal bij minder mensen bekend zijn – zijn betrokkenheid bij de partij speelde zich grotendeels af op de achtergrond. Zijn verdiensten zijn
De VVD gaf in maart dit jaar aan dat ze een einde wilde maken aan studierichtingen zonder arbeidsmarktperspectief.
Dat Tweede Kamerleden zich afsplitsen, hun zetel meenemen en een nieuwe partij vormen is geen recent verschijnsel, maar deze partijen zijn zelden succesvol.
Volgens VVD-senator Sybe Schaap is de partij van Geert Wilders zelfs gevaarlijker dan de partij die in de Tweede Wereldoorlog samenwerkte met de nazi's.
Neem Charl Schwietert, de journalist die in 1982 onverwacht door de VVD naar voren werd geschoven als staatssecretaris van Defensie.
Dat vrouwen zelden een hoofdrol spelen in de Nederlandse politiek is merkwaardig. Want wat kiesrecht voor vrouwen betreft waren wij er relatief vroeg bij.
In april 2006 maakte minister voor Vreemdelingenbeleid Rita Verdonk bekend dat ook zij een poging wilde wagen om VVD-lijsttrekker te worden.
Oud-PvdA-leiders Wim Kok en Wouter Bos hebben de afgelopen weken gepleit voor samenwerking op links. Een nieuw geluid is dat niet. Al sinds begin jaren zeventig klinken dergelijke pleidooien met enige regelmaat. Linkse partijen zouden, in plaats van elkaar de tent uit te vechten, hun krachten moeten bundelen in een Progressieve Volkspartij. Tot dusver is daar nooit iets van terecht
Het eerste kabinet-Lubbers was net als Rutte II een saneringskabinet. Het trad aan in 1982. De economische situatie leek veel op die van 30 jaar later.
Vergeleken met Amerika zijn de Nederlandse verkiezingen maar een saaie boel, met een per definitie onbevredigende uitslag.
Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt deze week het boek 'De weg naar de macht. Een kroniek van de JOVD 1949-2015' van politiek historicus Ewout Klei. Een voorpublicatie op Historiek.
Het archief bevat handgeschreven brieven van oud-politiek leiders tot niet eerder geraadpleegde diskettes van Frits Bolkestein. In totaal wordt er 48 meter archief vanuit de Tweede Kamer toegevoegd aan de collectie van het Nationaal Archief.
De partij neemt afstand van de biografie vanwege de zoon van Haya van Someren. Die is van mening dat er in het boek te sterk benadrukt wordt dat de ouders van zijn moeder lid waren van de NSB.
Volgens VVD-Kamerlid Michiel van Veen liggen veel archieven in het buitenland onder erbarmelijke omstandigheden te verpieteren en worden belangrijke historische documenten "aangevreten en beschadigd door schimmels en insecten".