VVD niet blij met biografie Haya van Someren

Teveel aandacht voor NSB-verleden ouders

De VVD is niet blij met een volgende maand te verschijnen biografie van de liberale politica Haya van Someren. Het eerste exemplaar zou tijdens een feestelijke jubileumbijeenkomst overhandigd worden aan premier Rutte, maar dat gaat niet door. Bijzonder, want de biografie werd in opdracht van de partij door Alies Pegtel geschreven.

Haya van Someren-Downer – Alies Pegtel
Haya van Someren-Downer – Alies Pegtel
NRC meldt deze week dat de partij afstand neemt van de biografie vanwege de zoon van Haya van Someren. Die is van mening dat er in het boek te sterk benadrukt wordt dat de ouders van zijn moeder lid waren van de NSB.

Haya van Someren was namens de VVD onder meer lid van de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Ook was ze een aantal jaren partijvoorzitter. Het opleidingsinstituut van de VVD is naar de politica vernoemd: de Haya van Somerenstichting. Vanwege het veertigjarig bestaan van dit instituut gaf de VVD opdracht voor het schrijven van de biografie. De partij liet ook weten zelf 800 exemplaren af te nemen.

Medebepalend voor ontwikkeling

Dat de ouders van de politica lid waren van de NSB was overigens al bekend. Biograaf Alies Pegtel stelt in de NRC dat dit lidmaatschap niet met een paar zinnen afgedaan kon worden, omdat de geschiedenis medebepalend was voor de ontwikkeling van Van Someren.

- advertentie -

“Ze werd vanwege het NSB-lidmaatschap van haar ouders door haar klasgenoten met de nek aangekeken. Door dat stigma is zij gevormd.”

Biografie: Haya van Someren-Downer – Alies Pegtel

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: