Dark
Light

VVD niet blij met biografie Haya van Someren

Teveel aandacht voor NSB-verleden ouders
Auteur:
1 minuut leestijd
Haya van Someren-Downer in 1964 (cc - Anefo - Hans de Boer)
Haya van Someren-Downer in 1964 (cc - Anefo - Hans de Boer)

De VVD is niet blij met een volgende maand te verschijnen biografie van de liberale politica Haya van Someren. Het eerste exemplaar zou tijdens een feestelijke jubileumbijeenkomst overhandigd worden aan premier Rutte, maar dat gaat niet door. Bijzonder, want de biografie werd in opdracht van de partij door Alies Pegtel geschreven.

Haya van Someren-Downer – Alies Pegtel
Haya van Someren-Downer – Alies Pegtel
NRC meldt deze week dat de partij afstand neemt van de biografie vanwege de zoon van Haya van Someren. Die is van mening dat er in het boek te sterk benadrukt wordt dat de ouders van zijn moeder lid waren van de NSB.

Haya van Someren was namens de VVD onder meer lid van de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Ook was ze een aantal jaren partijvoorzitter. Het opleidingsinstituut van de VVD is naar de politica vernoemd: de Haya van Somerenstichting. Vanwege het veertigjarig bestaan van dit instituut gaf de VVD opdracht voor het schrijven van de biografie. De partij liet ook weten zelf 800 exemplaren af te nemen.

Medebepalend voor ontwikkeling

Dat de ouders van de politica lid waren van de NSB was overigens al bekend. Biograaf Alies Pegtel stelt in de NRC dat dit lidmaatschap niet met een paar zinnen afgedaan kon worden, omdat de geschiedenis medebepalend was voor de ontwikkeling van Van Someren.

“Ze werd vanwege het NSB-lidmaatschap van haar ouders door haar klasgenoten met de nek aangekeken. Door dat stigma is zij gevormd.”

Biografie: Haya van Someren-Downer – Alies Pegtel

×