De kennis over de betekenis van onze christelijke feestdagen is behoorlijk weggezakt. Vraag in een winkelstraat naar wat we vieren met Pasen, en je zult waarschijnlijk iets horen over de paashaas. Is het tijd om Pasen, Goede Vrijdag en Pinksteren af te schaffen? Mathilde van Dijk, universitair docent geschiedenis van het christendom, vindt van niet. We doen er volgens haar
Met de veertigdagentijd of vastentijd wordt in de kerkelijke traditie gedoeld op de veertig dagen voorafgaand aan het Paasfeest, waarbij de herrijzenis van Jezus na zijn kruisdood op Goede Vrijdag wordt herdacht.
Goede Vrijdag is misschien wel de treurigste dag van het kerkelijk jaar. Op deze laatste vrijdag voor Pasen herdenken christenen het lijden en sterven van Jezus. Een treurige gebeurtenis, maar toch wordt gesproken van een goede dag. Dat lijkt vreemd, maar heeft te maken met het feit dat christenen geloven dat Jezus' dood verlossing van de zonde mogelijk maakt.
Golgotha is de naam van de heuvel net buiten de oud stad Jeruzalem waar Jezus volgens de vier evangeliën werd gekruisigd. De naam is afkomstig uit het Aramees, waar Golgotha iets betekent als ‘schedel’ of ‘schedelplaats’.
Pontius Pilatus is vooral bekend vanwege zijn rol in het Paasverhaal dat wordt beschreven in de vier evangeliën. De Romeinse prefect van Judea zat een rechtszaak tegen Jezus van Nazareth voor en gaf toestemming voor diens kruisiging.
De heilige Veronica is een legendarische vrouw die Jezus volgde op zijn tocht naar Golgotha, waar hij gekruisigd zou worden. Onderweg zou de vrouw Jezus’ bezwete en bebloede gelaat met een doek hebben gedroogd.
Er op je paasbest uitzien of op je paasbest gekleed zijn, is een gezegde dat bij veel mensen bekend is. Wat het betekent, is vrij algemeen bekend. Maar waar komt ‘op je paasbest’ als woordcombinatie vandaan?
De kruisweg (via crucis) is een traditie uit het christendom waarbij gelovigen biddend en zingend langs veertien afbeeldingen (staties) van de lijdensweg van Jezus trekken.
Na Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus' kruisdood wordt herdacht, volgt Stille Zaterdag. Op deze dag herdenken christenen de begrafenis van Jezus en wordt nog eens stilgestaan bij zijn sterven.
Als Pasen weer voor de deur staat, komen er oude tradities aan de oppervlakte die met dit christelijke feest verbonden zijn. Denk aan het fenomeen eieren schilderen en die vervolgens ergens verstoppen. Ook de paashaas, het dier dat verondersteld wordt eieren af te leveren, is een onmisbare symboliek tijdens de Paasdagen.
Volgens de evangeliën ging Jezus in de nacht voor zijn kruisiging een tuin of hof aan de voet van de Olijfberg binnen om daar tot God te bidden. Deze tuin kennen we als de tuin van Getsemane.