Week van de koloniale geschiedenis

Westerbork onderzoekt ‘vergeten’ bevrijdingsplan

Herinneringscentrum Westerbork gaat onderzoek doen naar een ‘vergeten’ verzetsplan plan uit 1944 om Kamp Westerbork te bevrijden. Directeur Dirk Mulder zei dat maandagavond in het EO-programma Door de Week (Radio 5), dat een item maakte over het verzetsplan.

In de uitzending werden nieuwe gegevens over het bevrijdingsplan onthuld: mededelingen van diverse verzetsmannen, de vermoede contacten met Engeland en de gedetailleerde kaart van het kamp waarover de samenzweerders beschikten. Nu deze gegevens op tafel liggen, noemt Mulder het plan “de moeite waard voor een aparte tentoonstelling en een publicatie”. In een later stadium wil hij het plan opnemen in de basistentoonstelling van het herinneringscentrum.

Trein

Ds. Bas (Bastiaan Jan) Ader
Ds. Bas (Bastiaan Jan) Ader
De gegevens zijn verzameld door de Veenendaalse geschiedenisleraar Constant van den Heuvel. Die schreef er een boek over dat binnenkort verschijnt. In de reportage bevestigen Erik Ader en Aya Crébas, kinderen van twee van de betrokken verzetsmensen, het plan.

Dominee Bas Ader uit Nieuw-Beerta, die circa 300 Joden het leven redde, speelde in het plan een sleutelrol. Er zou een trein het kamp in rijden om bewoners te bevrijden. Verder moest een spoorbrug bij Nieuweschans worden opgeblazen. Door verraad en arrestaties van zowel Ader als een andere sleutelfiguur werd het plan in een vergevorderd stadium doorkruist.

- advertentie -

De radioreportage is hier terug te luisteren.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: