Yad Vashem-onderscheiding voor Brabantse pastoor

Yad Vashem-onderscheiding
Yad Vashem-onderscheiding

De Brabantse pastoor Gerardus Cox van Maren krijgt deze week postuum de Yad Vashem-onderscheiding. De gemeente Oss heeft dat bekendgemaakt.


Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis aan de miljoenen slachtoffers van de Holocaust en aan de duizenden Joodse gemeenschappen die door de nazi’s tussen 1939 en 1945 werden verwoest. Daarnaast doet het instituut onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de Jodenvervolging.

Een ander doel van Yad Vashem is het eren van diegenen die zich tijdens de oorlog inzetten voor het redden van Joden. Sinds 1953 heeft het Yad Vashem Instituut wereldwijd ruim 22.000 mensen de eretitel “Rechtvaardigen onder de Volkeren” verleend. Meer dan vijfduizend Nederlanders ontvingen de eretitel. Hun namen worden ook bijgezet in de ‘Muur der Rechtvaardigen’ in de tuin van Yad Vashem in Jeruzalem.

- advertentie -

De onderscheiding is bedoeld voor mensen die zich tijdens de oorlog inzetten voor het redden van Joden. Het is de hoogste onderscheiding die de staat Israël kent. De Brabantse pastoor krijgt de onderscheiding omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden liet onderduiken in zijn parochie in Maren.

Woesndag wordt hem tijdens een officiële bijeenkomst in de Synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. postuum de Yad Vashem-onderscheiding toegekend. De bijeenkomst wordt ook bijgewoond door één van de Joden die de oorlog mede dankzij de pastoor wist te overleven.

Weigering

De Yad Vashem-onderscheiding werd deze maand ook voor het eerst aan een Arabier toegekend. De familieleden van de Egyptische dokter Mohamed Helmy, die tijdens de oorlog in Berlijn onderdak verschafte aan Joden, willen de onderscheiding echter niet in ontvangst nemen. Zij willen niets met de onderscheiding te maken vanwege de slechte relatie tussen Israël en Egypte.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: