Dark
Light

Zeldzame Australië-kaart van Joan Blaeu gerestaureerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: National Library of Australia

In 2010 werd in een opslag in Zweden een historische kaart van Australië gevonden. Het bleek te gaan om een grote kaart gemaakt door de beroemde Nederlandse cartograaf Joan Blaeu uit 1663. De kaart verkeerde in slechte staat maar is nu gerestaureerd en heeft een permanente plek gekregen in de collectie van de Nationale Bibliotheek van Australië.

De kaart van Blaeu diende als voorbeeld voor legio kaarten die in de zeventiende een achttiende eeuw van het ‘nieuwe continent’ gemaakt werden, tot ontdekkingsreiziger James Cook in 1770 Australië bezocht en er meer accurate kaarten in omloop kwamen. Op Blaeu’s kaart is ook voor het eerst Tasmania afgebeeld, nog onder de naam Anthoni van Diemens Landt. Ook zijn er gedetailleerde afbeeldingen van Indonesië. Naar verluidt zijn slechts twee kopieën van de kaart bewaard gebleven.

De kaart van Blaeu na de restauratie (NLA)
De kaart van Blaeu na de restauratie (NLA)

De Nationale Bibliotheek in Canbarra kocht de zeldzame kaart in 2013 voor een bedrag van 400.000 euro op een veiling. De kaart verkeerde toen echter nog in slechte staat. De afgelopen jaren restaureerden Australische experts het object. Dat werk is nu voltooid. De kaart wordt de komende maanden tentoongesteld in de bibliotheek.

Zo zag de kaart er voor de restauratie uit:

Foto: NLA
Foto: NLA

Boek: Op de kaart – Hoe de wereld in kaart werd gebracht

Video over het restauratieproces

https://www.youtube.com/watch?v=DQybe6alCUk

×