Dark
Light

Zestienjarige steelt Egyptisch beeldje uit museum

Jongen heeft “sterk verlangen” om oudheden dicht bij zich te hebben
1 minuut leestijd
Foto: Politie Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft afgelopen week een zestienjarige jongen aangehouden die een eeuwenoud Egyptisch beeldje uit een museum had gestolen. De jongen is volgens de politie zeer geïnteresseerd in archeologie en oude kunst en wilde de oude voorwerpen graag “in het echt ervaren en voelen”.

Het gestolen beeldje dateert uit de vierde eeuw voor Christus en toont de godin Neith, een oergodin die staat voor militaire macht, oorlog en koningschap. De tiener die het beeldje ontvreemde, liep tegen de lamp toen hij contact opnam met kunstkenner Mieke Zilverberg, bekend van tv-programma Tussen Kunst & Kitsch. De jongen beweerde dat het beeldje al langere tijd eigendom was van zijn familie en vroeg de kunstkenner of die kon vaststellen of het beeld echt was of niet. Zilverberg herkende het beeldje echter en wist dat het afkomstig was uit Het Huis met de Hoofden, een prominent pand aan de Keizersgracht waar geregeld oudheden worden geëxposeerd.

Sterk verlangen

Dankzij Zilverberg, die het Egyptische beeldje zelf ooit nota bene verkocht aan Het Huis met de Hoofden, kon de jongen uiteindelijk aangehouden worden. Bij hem thuis werden verschillende missende beeldjes, boeken en perkamentenrol met een totale geschatte waarde van ruim 150.000 euro aangetroffen. De jongen heeft inmiddels een bekennende verklaring afgelegd. De jonge kunstliefhebber blijkt tijdens meerdere bezoeken aan het museum verschillende collectiestukken te hebben weggenomen. Volgens de politiek deed hij dit “vanwege zijn sterke verlangen om de oudheden dichtbij zich te hebben”.

Het betreffende museum krijgt de collectiestukken terug en heeft inmiddels haar veiligheidsprocedures aangepast en aangescherpt.

Bronnen

-https://www.politie.nl/mijn-buurt/nieuws/2018/november/28/05-politie-houdt-jeugdige-museumdief-aan.html
-https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/29/16-jarige-steelt-egyptisch-beeldje-uit-fascinatie-voor-oudheid-a2813731
×