Dark
Light

Zoektocht naar nazitrein vol goud van start

Auteur:
1 minuut leestijd
De gereconstrueerde Barnsteenkamer. Schatten uit deze kamer zouden zich ook in de nazitrein bevinden - cc
De gereconstrueerde Barnsteenkamer. Schatten uit deze kamer zouden zich ook in de nazitrein bevinden - cc

Lieten de vluchtende nazi’s tegen het eind van de oorlog een trein vol goud achter in een tunnel in Polen? Hoewel hard bewijs voor het bestaan van een dergelijke goudtrein ontbreekt, zijn de geruchten en speculaties hardnekkig. Poolse en Duitse schatzoekers starten recent een nieuwe zoektocht, in Walbrzych in het zuidwesten van Polen.

Volgens de legende lieten de nazi’s in die omgeving een trein vol juwelen en wapens achter, toen men op de vlucht was voor de oprukkende Russen. Twee onderzoekers, Pjotr Koper en Andreas Richter, kwamen vorig jaar breed in het nieuws, nadat ze beweerden de locatie van de trein te hebben opgespoord. Een Duitser die bij de operatie betrokken was, zou op zijn sterfbed de precieze locatie hebben verklapt.

Kort hierna werd er een onderzoek geopend. Bodemexperts en mijnbouwdeskundigen vonden echter geen sporen van treinwagons. De geruchtenmolen bleef echter wel volop draaien, mede doordat de onderzoekers lieten weten dat er mogelijk wel een tunnel is.

Mogelijke locatie van de nazitrein - cc
Mogelijke locatie van de nazitrein – cc

Barnsteenkamer

Volgens de geruchten zouden in de tunnel in totaal twaalf treinwagons staan, met aan boord zo’n 300 ton goud. Omgerekend zou de vondst daarmee zo’n 8,5 miljard euro op kunnen leveren. Aan boord zouden zich mogelijk ook de schatten uit de roemruchte Barnsteenkamer bevinden. Deze kamer uit het Catharinapaleis bij Sint-Petersburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s geplunderd.

Amateurarcheologen Koper en Richter zijn er nog steeds van overtuigd dat de trein vol goud bestaat. Sinds deze week graven ze daarom in het gebied. Op drie verschillende locaties. De schatgravers hopen de ingang van de tunnel te vinden, ergens langs de spoorlijn tussen Wroclaw en Walbrzych. De opgraving is inmiddels twee dagen bezig. Tot nu toe zijn alleen potscherven gevonden.

Boek: De diamantenroof

Beelden van de zoektocht naar de nazitrein:

×