Dark
Light

Zoektocht naar vermiste WOII-onderzeeboot Hr.Ms. O 13

Auteur:
1 minuut leestijd
Hr.Ms. O 13 (Publiek Domein - wiki)
Hr.Ms. O 13 (Publiek Domein - wiki)

Een expeditieteam speurt momenteel de Noordzee af in een poging het wrak van een onderzeeboot te vinden die sinds de Tweede Wereldoorlog vermist is. Het gaat om het Hr.Ms. O 13. Deze onderzeeboot voer in de nacht van 12 juni 1940 vanuit het Schotse Dundee in de richting van Noorwegen om Duitse oorlogsschepen te onderscheppen.

Er werd na juni 1940 nooit meer iets van de boot vernomen. Op 25 juni werd het schip officieel als vermist opgegeven. Aan boord bevonden zich 34 bemanningsleden, waaronder drie Britten. De zoektocht naar het wrak is opgezet door Stichting Duik de Noordzee Schoon (SNO), meldt dagblad Trouw. Er wordt op ruim twintig locaties in de Noordzee voor het eerst gedoken. Zondagmiddag komt het expeditieteam weer aan in Scheveningen.

Hr.Ms. O 13 (CC BY-SA 4.0 - D.S.Hoefsloot - wiki)
Hr.Ms. O 13 (CC BY-SA 4.0 – D.S.Hoefsloot – wiki)

Geramd?

Vaak is aangenomen dat de O 13 op een mijn is gelopen. Ook is het mogelijk dat de boot per ongeluk werd overvaren door de Poolse onderzeeboot Wilk die onderweg was naar Dundee. Er zijn namelijk berichten van een Poolse boot die meende onderweg een Duitse U-boot te hebben geraakt. Mogelijk vergiste men zich en ramde men de Nederlandse boot.

In september 2009 werd in Dundee een monument onthuld ter nagedachtenis van de opvarenden en zes jaar geleden organiseerde de Koninklijke Marine in het Marsdiep, tussen Den Helder en Texel, een afscheidsceremonie voor nabestaanden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zonken er in totaal zeven Nederlandse onderzeeboten. De O 13 is daarvan als enige nooit gelokaliseerd.

Ook interessant: Nederlandse WOII-onderzeeboot Hr.Ms. K XVI gevonden
Overzicht van boeken over Nederlandse onderzeeboten

Video van het Hr.Ms. O 13

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×