Zwarte Piet in spotprenten (1871-2017)

Al zo’n honderdvijftig jaar worden Sinterklaas en Zwarte Piet in spotprenten afgebeeld. Voor het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn reden een tentoonstelling samen te stellen over deze spotprenten en cartoons.

Kom maar binnen - Zwarte Piet in spotprenten 1871-2017
Kom maar binnen – Zwarte Piet in spotprenten 1871-2017
Politieke figuren als Luns, Lubbers, Kok en Van Agt werden in de vorige eeuw veelvuldig als Sinterklaas of zijn hulpje afgebeeld. Maar ook Hitler en Mussolini haalden als piet of heiligman in spotprenten de kranten of tijdschriften. Bezuinigingen, politieke omwentelingen, maatschappelijke discussies, allemaal goed voor een cartoon rond het Sinterklaas-thema.

Onderzoeker Jan de Bas onderzocht duizenden edities van meer dan honderd verschillende bladen en kranten en verzamelde een bijna 1200 prenten met daarop Zwarte Piet. In de tentoonstelling laat hij zien welke betekenis zij hadden in de Nederlandse beeldcultuur. De spotprenten met Zwarte Piet gaan vooral over onderwerpen uit de binnen- en buitenlandse politiek, maar behandelen ook maatschappelijke thema’s. De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 4 november.

Bij de tentoonstelling brengt Bas ook een boek uit: “Kom maar binnen. Zwarte Piet in spotprenten 1871 – 2017”.

- advertentie -

Een klein voorproefje:

Bestel dit boek bij:

Bestel dit boek bij de Historiek Geschiedeniswinkel

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: