Dark
Light

Zwarte Piet in spotprenten (1871-2017)

Auteur:
1 minuut leestijd
Zwarte Piet in spotprenten (1871-2017)
Zwarte Piet in spotprenten (1871-2017)

Al zo’n honderdvijftig jaar worden Sinterklaas en Zwarte Piet in spotprenten afgebeeld. Voor het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn reden een tentoonstelling samen te stellen over deze spotprenten en cartoons.

Kom maar binnen - Zwarte Piet in spotprenten 1871-2017
Kom maar binnen – Zwarte Piet in spotprenten 1871-2017
Politieke figuren als Luns, Lubbers, Kok en Van Agt werden in de vorige eeuw veelvuldig als Sinterklaas of zijn hulpje afgebeeld. Maar ook Hitler en Mussolini haalden als piet of heiligman in spotprenten de kranten of tijdschriften. Bezuinigingen, politieke omwentelingen, maatschappelijke discussies, allemaal goed voor een cartoon rond het Sinterklaas-thema.

Onderzoeker Jan de Bas onderzocht duizenden edities van meer dan honderd verschillende bladen en kranten en verzamelde een bijna 1200 prenten met daarop Zwarte Piet. In de tentoonstelling laat hij zien welke betekenis zij hadden in de Nederlandse beeldcultuur. De spotprenten met Zwarte Piet gaan vooral over onderwerpen uit de binnen- en buitenlandse politiek, maar behandelen ook maatschappelijke thema’s. De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 4 november.

Bij de tentoonstelling brengt Bas ook een boek uit: “Kom maar binnen. Zwarte Piet in spotprenten 1871 – 2017”.

Een klein voorproefje:

Bekijk dit boek bij:

Bekijk dit boek bij Historiek Geschiedenisboeken

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×