‘Nederlanders sloten duizenden Indonesiërs op zonder vorm van proces’

Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlanders tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog eind jaren veertig duizenden strijders en burgers arresteerden. Veel van deze Indonesiërs zaten vervolgens jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden vast.

Pramoedya Ananta Toer

Pramoedya Ananta Toer


Het Historisch Nieuwsblad publiceert deze maand over het onderzoek, dat uitgevoerd is door Remco Raben, specialist koloniale geschiedenis en docent bij de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen (GIB) aan de Universiteit Utrecht.

De Nederlandse interneringen kwamen volgens de onderzoeker voort uit de verwoede pogingen het revolutionaire tij te keren. Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 slaagde Nederland er niet in Nederlands-Indië snel onder controle te krijgen. De Indonesische nationalisten maakten gebruik van het moment om de onafhankelijkheid uit te roepen en een eigen republiek op te bouwen.

Er volgden vier jaar van moeizaam onderhandelen en strijd. Nederland zou daarbij steeds harder zijn opgetreden tegen politiek tegenstanders. Duizenden strijders en burgers zouden zonder vorm van proces zijn opgepakt en opgesloten in kampen, die vanaf eind 1946 werden ingericht. Historisch Nieuwsblad:

- advertentie -

De kampen waren overvol, hygiëne en voedselvoorziening lieten te wensen over. Veel gevangenen, onder wie de bekende Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer, zaten jarenlang vast. Pas met de soevereiniteitsoverdracht in 1949 in zicht werden zij geleidelijk vrijgelaten.

De Regeling op de Staat van Oorlog en Beleg zou het fundament van de massale arrestaties hebben gevormd.

Deze was in 1939 bij het uitbreken van de oorlog in Europa uitgeroepen en was nog steeds van kracht. De regeling verschafte militaire en civiele bestuurders de bevoegdheid mensen preventief vast te zetten. Op de arrestaties was destijds in Nederland nauwelijks kritiek. Er is dan ook niet eerder over geschreven.

In Historisch Nieuwsblad 2014/10 een uitgebreid artikel van onderzoeker Remco Raben.

'Troostmeisjes' op cover 'Days Japan'
'Troostmeisjes' op cover 'Days Japan'De Nederlandse fotograaf Jan…
Grotkunst Sulawesi (Nature)
In een grot op het Indonesische eiland Sulawesi hebben onderzoekers rotstekeningen gevonden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: