Rijksmuseum schrapt ‘racistisch begrip’ bersiap

Volgens een gastcurator van het Rijksmuseum in Amsterdam heeft het woord 'bersiap' een racistische bijklank en zal het daarom niet gebruikt worden in een grote tentoonstelling over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949.

Voordracht Babiche Keuls bij het Indisch Monument

15 augustus 2013 ‘Het gesproken woord geldt’ Ik ben Babiche Keuls, een meisje van 17 jaar en heb altijd in een veilige omgeving school kunnen volgen. School, voor iedereen in Nederland een normale zaak. Het is zelfs zo normaal dat veel kinderen zeuren over huiswerk dat te veel is, een

‘Het boek over Nederlands-Indië is voorlopig niet gesloten’

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) beloont met een zogenaamde Onderwijsprijs jaarlijks de beste vwo-profielwerkstukken van Nederland. In de categorie Cultuur en Maatschappij won Robin van Doorn (1993) van het Stedelijk Gymnasium Leiden. Ze ontving de prijs voor haar werkstuk Verzwegen geschiedenis: Leven in en na ‘Tjideng’.

Indische taferelen van Natalie Ypma

In de vaste tentoonstelling ‘Het verhaal van Indië’ in Museum Bronbeek zijn tot en met december 2011 vier schilderijen te zien van de Indische kunstenares en fotografe Natalie Ypma. Ypma verdiepte zich in het bewogen leven van haar grootouders. Haar grootvader was KNIL-militair en vocht na Japan krijgsgevangenschap gedurende de

Stripboek over geschiedenis Nederlands-Indië

Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek (IHCB) laat een strip ontwikkelen over de geschiedenis van Nederlands-Indië. De strip en bijbehorend educatief materiaal wordt komend najaar gepresenteerd.

Overleven zonder je hoofd en hart te verliezen

Een indringend verhaal over liefde, kameraadschap en doorzettingsvermogen. Maar ook een schokkend verhaal over het leven in de Japanse gevangenissen in Nederlands-Indië en de onderbelichte Bersiap-tijd daarna.