Bersiap. Gewelddadige periode in de Indonesische geschiedenis die ontstond als gevolg van een gezagsvacuüm in het toenmalige Nederlands-Indië. De Bersiap begon na de Japanse capitulatie en duurde tot begin 1946.
Pemoeda's, nationalistische jongeren op Java die na de Tweede Wereldoorlog streden voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Deze periode staat bekend als de Bersiap.
Na de Tweede Wereldoorlog riep Soekarno op 17 augustus 1945 in Jakarta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Daarmee was het koloniale Nederlands-Indië verleden tijd. Maar Nederland erkende de Republik Indonesia niet.
In de tijd dat MS Oranje diende als repatriëringsschip bracht het niet alleen mensen uit Azië naar Nederland gebracht, maar ook een stukje koloniaal verleden.
De opa van Ronald Nijboer diende na de oorlog in Nederlands-Indië en tekende zijn belevenissen op in een dagboek. Waarom weten we zo weinig van die tijd?
Schrijver en NRC-redacteur Kester Freriks, in 1954 geboren in Indonesië, verzamelde in het boek 'Echo's van Indië' persoonlijke verhalen en belevenissen van mensen die de roerige nadagen van Nederlands-Indië van dichtbij meemaakten
Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlanders tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog eind jaren veertig duizenden strijders en burgers arresteerden. Veel van deze Indonesiërs zaten vervolgens jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden vast.
15 augustus 2013 ‘Het gesproken woord geldt’ Ik ben Babiche Keuls, een meisje van 17 jaar en heb altijd in een veilige omgeving school kunnen volgen. School, voor iedereen in Nederland een normale zaak. Het is zelfs zo normaal dat veel kinderen zeuren over huiswerk dat te veel is, een leraar die te streng is en over te lange dagen
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) beloont met een zogenaamde Onderwijsprijs jaarlijks de beste vwo-profielwerkstukken van Nederland. In de categorie Cultuur en Maatschappij won Robin van Doorn (1993) van het Stedelijk Gymnasium Leiden. Ze ontving de prijs voor haar werkstuk Verzwegen geschiedenis: Leven in en na ‘Tjideng’.
In de vaste tentoonstelling ‘Het verhaal van Indië’ in Museum Bronbeek zijn tot en met december 2011 vier schilderijen te zien van de Indische kunstenares en fotografe Natalie Ypma. Ypma verdiepte zich in het bewogen leven van haar grootouders. Haar grootvader was KNIL-militair en vocht na Japan krijgsgevangenschap gedurende de Bersiap tegen de Indonesiërs.
Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek (IHCB) laat een strip ontwikkelen over de geschiedenis van Nederlands-Indië. De strip en bijbehorend educatief materiaal wordt komend najaar gepresenteerd.
Een indringend verhaal over liefde, kameraadschap en doorzettingsvermogen. Maar ook een schokkend verhaal over het leven in de Japanse gevangenissen in Nederlands-Indië en de onderbelichte Bersiap-tijd daarna.