Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Pemoeda’s in Indonesië – Betekenis

Het Indonesische woord pemoeda betekent letterlijk ‘jongeren’ of ‘jeugd’. In de periode na de Tweede Wereldoorlog werd het woord vooral gebruikt als aanduiding voor nationalistische jongeren op Java die streden voor de onafhankelijkheid van Indonesië: pemoeda’s. Deze periode staat bekend als de Bersiap.

- ad -

Vanaf eind jaren twintig bevond zich in Bandoeng, de hoofdstad van de provincie West-Java, Pemoeda Indonesia, een nationalistische jeugdorganisatie. In de periode hierna ontstonden steeds meer van dergelijke clubs. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het opkomende nationalisme door de Japanse bezetting van Nederland-Indië verder aangewakkerd. Na de Japanse capitulatie waren de nationalisten niet van plan zich weer onder Nederlands bestuur te laten stellen. De Britse bevrijders van Nederlands-Indië hadden slechts een relatief klein deel van Java en de andere eilanden onder controle. De pemoeda’s, die inmiddels steeds radicaler werden en de onmiddellijke onafhankelijkheid eisten, maakten gebruik van het machtsvacuüm en besloten alle westerse elementen gewapend te gaan bestrijden.

Tijdens de Bersiap waren deze pemoeda’s zeer berucht. De jonge nationalisten richtten met kapmessen en zelfgemaakte speren bloedbaden aan onder de zojuist bevrijde Hollanders en Indische Nederlanders. De schattingen van het aantal slachtoffers lopen tot de 20.000.

Ook interessant: Begin van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-’47)
Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Kabouterzegels uit 1970

  Kabouterzegels uit 1970

  Op de zegels speelt de ontwerper grafisch met cijfers: het getal 5 slaat op het aantal leden van de Kabouterpartij die op deze datum in Amsterdam werden geïnstalleerd als gemeenteraadslid.Lees bericht »
 • De uitvinding van de muizenval

  De uitvinding van de muizenval

  De traditionele muizenval, bestaande uit een plankje met daarop een metalen beugel met een veer, zou rond 1880 zijn uitgevonden door Hiram Stevens Maxim, vooral bekend van het naar hem vernoemde Maximgeweer.Lees bericht »
 • Rurik (ca. 830-879) – Legendarische grondlegger Kievse Rijk

  Rurik (ca. 830-879) – Legendarische grondlegger Kievse Rijk

  De halflegendarische Vikingvorst Rurik neemt een bijzondere plek in de Russische geschiedenis in. Rond 862 zou hij in Novgorod de dynastie der Rurikiden of Ruriken hebben gevestigd. Volgens die lezing staat Rurik aan de wieg van het Kievse Rijk, de …Lees bericht »
 • Ignaz Semmelweis – ‘Handen wassen in het ziekenhuis!’

  Ignaz Semmelweis – ‘Handen wassen in het ziekenhuis!’

  De Hongaarse arts Ignaz Semmelweis maakte zich in zijn tijd grote zorgen over de veelvoorkomende kraamvrouwenkoorts. In ziekenhuizen kwamen grote aantallen, soms tot 25%, kraamvrouwen kort na de bevalling om het leven. Semmelweis legde een verband met onhygiënische gewoontes van …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!