Stalinlaan wordt Vrijheidslaan

StalinlaanNa de Tweede Wereldoorlog worden in tal van Europese steden straten en lanen vernoemd naar de leiders van de geallieerde landen. Lanen worden bijvoorbeeld omgedoopt in Rooseveltlaan, Churchillaan maar ook Stalinlaan. Amsterdam had zo’n Stalinlaan. De huidige Vrijheidslaan in Amterdam-Zuid werd na de oorlog van Amstellaan omgedoopt in Stalinlaan.

Als de Sovjet Unie in 1956 Hongarije binnenvalt, komt er echter snel een einde aan het bestaan van deze Stalinlaan.

Een buurtbewoner vond op 5 november 1956 dat Amsterdam geen Stalinlaan mocht hebben en veranderde twee straatnaambordjes in de ‘4 novemberlaan’. Hiermee protesteerde hij tegen de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije een dag daarvoor. Hij is niet de enige Amsterdammer die zich boos maakt over de inval in Hongarije. Voor Felix Merits aan de Keizersgracht, waar op de Nederlandse communistische partij CPN op dat moment haar hoofdkwartier heeft, wordt heftig gedemonstreerd.

- advertentie -
De Stalinlaan wordt omgedoopt in Vrijheidslaan

De Stalinlaan wordt omgedoopt in Vrijheidslaan

De Amsterdamse Raad doet op 7 november zelf ook een voorstel om de naam Stalinlaan plaats te maken voor een andere naam: Vrijheidslaan. Een week later gaan de verschillende politieke partijen met elkaar in debat. Alle partijen, op de communistische CPN na, steunen het voorstel om de straatnaam te veranderen. De Stalinlaan is dan niet meer en de Vrijheidslaan wordt geboren.

Bron foto: ZuidelijkeWandelweg.nl
manneken-pis-560
Wie Brussel als toerist bezoekt kan eigenlijk niet thuiskomen zonder dat hij…
Stanley Matthews
Stanley Matthews werd in 1956 de eerste Europese voetballer van het jaar.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: