Dark
Light

100.000 euro voor sprookjeskasteel Adolf Hitler

Auteur:
1 minuut leestijd
Kasteel Neuschwanstein volgens Adolf Hitler
Kasteel Neuschwanstein volgens Adolf Hitler

In het Duitse Neurenberg zijn afgelopen weekend een aantal schilderijen van Adolf Hitler geveild. De veiling bracht in totaal 391.000 euro op.

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Topstuk van de veiling was een aquarel van kasteel Neuschwanstein. Een bieder uit China legde 100.000 euro voor dit werkje neer. Een stilleven met een bos anjers werd afgehamerd op 73.000 euro.

Hitler was begin vorige eeuw vastbesloten kunstschilder te worden. Hij werd echter twee keer afgewezen door de kunstacademie in Wenen. In de periode voor de Eerste Wereldoorlog verdiende hij onder meer de kost door beschilderde ansichtkaarten te verkopen aan toeristen. Hoeveel werken Hitler tussen 1909 en 1945 precies maakte is niet bekend.

De meeste werken die in Neurenberg geveild werden, maakte Hitler tussen 1904 en 1922. Hij ondertekende ze met A. Hitler. Er werd met name op de schilderijen geboden door privé-verzamelaars uit Duitsland, China, Frankrijk, Brazilië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Of het allemaal ‘echte Hitlers’ waren is overigens niet helemaal duidelijk. Er verschijnen steeds vaker valse werken van Adolf Hitler op de markt. Of een schilderij van Hitler is, is vaak ook moeilijk vast te stellen omdat de latere dictator geen eigen stijl had maar vooral werk van anderen kopieerde.

×