Week van de koloniale geschiedenis

6000 jaar oude wijnmakerij gevonden

Foto: NGC/Gregory Areshian
In Armenië zijn ongeveer zesduizend jaar oude resten van een wijnmakerij gevonden. Het gaat om de oudste wijnmakerij ooit gevonden.

Dat mensen al heel lang wijn drinken is bekend, maar hoe lang precies is niet duidelijk. Archeologen vonden in een grot in Armenië een wijnpers, druivenschillen, kruiken en zelfs drinkkom. Onderzoek heeft uitgewezen dat de wijnmakerij ongeveer zesduizend jaar oud is. Duidelijk was al dat er in Eurazië in die tijd wijn gedronken werd, maar het is voor het eerst dat er zo’n oude wijnmakerij is gevonden.De onderzoeksresultaten zijn bekendgemaakt door National Geographic Society en gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Archaeological Science.

- advertentie -

Door de vondst van de wijnmakerij concluderen de onderzoekers dat de mensen die zesduizend jaar geleden in dit gebied woonden al complexe landbouw bedreven. Rondom de wijnmakerij zijn verschillende graven gevonden. De onderzoekers vermoeden daarom dat de wijn gebruikt werd bij begrafenisrituelen.

In het gebied waar de wijnmakerij werd gevonden is enkele jaren geleden ook al een 5500 jaar oude schoen gevonden. Dit is tot op heden de oudste ooit gevonden leren schoen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: