Week van de koloniale geschiedenis

74.000 euro voor teruggevonden lied van Mendelssohn

In Londen is deze week een verloren gewaand muziekstuk van de Duitse componist Felix Mendelssohn geveild voor 74.000 euro.

Felix Mendelssohn Bartholdy
Felix Mendelssohn Bartholdy


Het muziekstuk werd eerder dit jaar gevonden in Amerika. Het gaat om een een lied van 29 maten voor alt en piano met als titel “Des Menschen Herz ist ein Schacht”. De tekst van het lied is de tweede strofe van een gedicht van Friedrich Ruckert. Mendelssohn schreef het lied in 1842 voor de manager van het hoftheater in Berlijn. Uit een begeleidende brief van de componist blijkt dat hij het stuk op verzoek schreef en niet wilde dat de compositie verder werd verspreid.

Het bestaan van het muziekstuk was bekend maar waar het zich bevond was lange tijd onduidelijk. In 1862 en in 1872 werd het verkocht op een veiling maar daarna werd het uit het oog verloren.

Veilinghuis Christie’s verwachtte dat het muziekstuk tussen de 18.000 en 30.000 euro op zou brengen. het stuk bracht echter veel meer op: 74.000 euro.

- advertentie -

Opvoering van het lied van Mendelssohn (BBC)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: