Aanzicht van het fort Elmina – Gerard van Keulen

Verdieping van Nederland
//
1 minuut leestijd
Kaart van Elmina, uit Atlas van der Hem
Aanzicht van het fort Elmina – Gerard van Keulen

In opdracht van prins Maurits (1604-1679) verovert een Hollandse vloot van 800 man in 1637 het belangrijkste fort van de Portugezen in West-Afrika, Sao Jorge Da Mina. Dit fort is bekend als St. George d’Elmina, vernoemd naar het dorp Mina en de berg Sao Jorge.

Na de verovering van het kasteel Da Mina wordt het versterkt door de aanleg van extra forten, zoals Coenraadsburg bovenop de berg St. Jorge. Elmina wordt het hoofdkwartier van de Hollanders in West-Afrika, dat tot hun vertrek in 1872 in Nederlandse handen blijft. De stad is vooral belangrijk als slavendepot voor de West-Indische Compagnie.

Bekijk een grotere versie van dit topstuk

Vorige topstukVolgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Aanzicht van het fort Elmina – Gerard van Keulen. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

De vriendenboeken van de familie Van Harinxma thoe Slooten

Hierna verschenen

Brief van Isaac Israels (1865-1934) aan Willem Witsen (1860-1923)

0
Reageren op dit bericht?x