Actrice Sylvia Kristel (60) overleden

De Nederlandse actrice Sylvia Kristel is woensdag op 60-jarige leeftijd overleden. De actrice werd vooral bekend door haar rol in de erotische Franse filmreeks Emmanuelle.

Sylvia Kristel werd in 1952 geboren in Utrecht. Ze werkte enige tijd als secretaresse maar besloot toen om fotomodel te worden. Uiteindelijk werd ze een internationaal gevierd mannequin die de aandacht trok van verschillende filmregisseurs. Ze speelde onder meer in films als Frank en Eva, Naakt over de schutting en Pastorale 1943.

In 1973 brak ze internationaal door met de Franse erotische film Emmanuelle. De Nederlandse speelde in deze soft erotische film de titelrol. Er verschenen later nog drie vervolgdelen en die films werden niet alleen in Europa uitgebracht maar ook in Japan en de Verenigde Staten.

- advertentie -

Na deze films speelde Kristel nog in veel andere films maar het grote publiek bleef haar vooral associëren met Emmanuelle. In de jaren zeventig had de actrice enige tijd een relatie met de auteur Hugo Claus. Uit die relatie werd een zoon geboren, Arthur. Eind jaren zeventig had Kristel te kampen met alcohol- en drugsproblemen.

Sylvia Kristel was al enige tijd ziek. Eerder dit jaar werd slokdarmkanker bij haar geconstateerd. De laatste periode van haar leven leefde ze samen met haar partner Peter Brul.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: