//

Ada Lovelace (1815-1852) – De eerste computerprogrammeur

Ada Lovelace (1815-1852) - De eerste computerprogrammeur
Ada Lovelace (1815-1852) - De eerste computerprogrammeur

Het is maandag precies 197 jaar geleden dat de Britse wiskundige Ada Lovelace werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Google Doodle.

Doodle voor Ada Lovelace
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 197e geboortedag van Ada Lovelace (1815-1852), is het traditionele logo maandag vervangen door een afbeelding van de wiskundige terwijl ze bezig is met een van haar berekeningen.

Eerste computerprogrammeur

Ada Lovelace wordt ook wel de allereerste computerprogrammeur genoemd. Ze schreef namelijk het eerste computerprogramma voor de zogenaamde Analytical Engine (de eerste digitale computer) van Charles Babbage (1791-1871).

De wiskundige werd op 10 december 1815 geboren als Ada Byron, dochter van de Engelse dichter Lord Byron. Het was haar moeder die haar op het pad zette van de wiskunde. Al op jonge leeftijd kreeg ze les in wis- en natuurkunde en in 1835 trouwde ze met de graaf van Lovelace.

In datzelfde jaar werd Ada Lovelace voorgesteld aan de Britse wiskundige en uitvinder Charles Babbage die op dat moment bzig was met de ontwikkeling van zijn analytische machine. De twee hielden contact en enkele jaren later vroeg Babbage aan Lovelace of ze een artikel over de machine wilde vertalen dat in een Frans blad was verschenen. Lovelace deed dit en plaatste er zelf nog veel aantekeningen bij. Die aantekeningen waren zo interessant dat besloten werd die als zelfstandige bijdrage te publiceren.

Ada Lovelace (1815-1852)
Lovelace beschreef onder meer een algoritme waarmee de analytische machine zogenaamde Bernouillegetallen kon berekenen. Omdat deze berekening speciaal voor de computer geschreven werd, wordt dit algoritme ook wel het eerste computerprogramma genoemd.

Eerbetoon aan Ada Lovelace

Google eert de wiskundige vandaag met een Doodle. Het is zeker niet de eerste keer dat de wiskundige in het zonnetje wordt gezet. In Groot-Brittannië wordt ieder jaar in oktober een Ada Lovelace Day gehouden, waarbij speciaal stilgestaan wordt bij de prestaties van vrouwelijke wetenschappers.

In 1979 werd de programmeertaal Ada, ontwikkeld in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, naar de Britse wiskundige vernoemd.

Boek: 1001 Vrouwen

Great Minds: Ada Lovelace

Nooit uitgelezen

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan.

Doorzoek ons archief: