Week van de koloniale geschiedenis

‘Adenauer wilde West-Berlijn verkopen’

De West-Duitse bondskanselier Konrad Adenauer overwoog begin jaren zestig om West-Berlijn te verkopen. Dat meldt Der Spiegel op basis van onlangs door de Duitse overheid vrijgegeven documenten.

In ruil voor West-Berlijn zou bondskanselier Adenauer enkele delen van de DDR bij West-Duitsland willen voegen. De bondskanselier was onder meer geïnteresseerd in de deelstaat Thüringen, delen van Saksen en een stuk van Mecklenburg-Voorpommeren. Deze gebieden werden na de Tweede Wereldoorlog bezet door Britse en Amerikaanse soldaten maar later overgedragen aan de Sovjet-Unie, in ruil voor controle over delen van Berlijn.

Uit de onlangs vrijgekomen documenten blijkt dat Adenauer zijn ruilplan in 1961 voorlegde aan de Amerikaanse staatssecretaris Dean Rusk en president John F. Kennedy. De bondskanselier zou Amerika gevraagd hebben het plan voor te leggen aan de Sovjet-Unie dat destijds de controle had over de DDR.

Volgens Der Spiegel was het uiteindelijk John F. Kennedy die de plannen naar de prullenbak verwees.

- advertentie -

Lees ook: Konrad Adenauer (1876-1967)
Boek: Konrad Adenauer – Een biografie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: