/

De centaur Chiron

Achilles wordt door de centaur Chiron - Jean-Baptiste Regnault, 1782, Louvre, Parijs, Frankrijk
Achilles wordt door de centaur Chiron - Jean-Baptiste Regnault, 1782, Louvre, Parijs, Frankrijk

Chiron is een opvallende centaur (half mens half paard). Waar de meeste centaurs wild, druk en agressief zijn, leeft Chiron teruggetrokken. Hij staat bekend om zijn wijsheid en kennis.

Chiron
Chiron
Vanwege zijn wijsheid en kennis onderwees hij meerdere waaronder Achilles maar ook Actaeon, Jason, Castor en Polydeuces.

Chiron geeft Achilles les - Romeins fresco
Chiron geeft Achilles les – Romeins fresco
Volgens een mythe was Chiron de eerste centaur, één die zijn leven startte als Titaan. Hij zou een zoon van Cronus en de oceanide Phylyra zijn geweest. Chiron begon een oorlog tegen de goden van de Olympus maar werd verslagen. Apollo strafde hem door van Chiron een wezen te maken dat half mens half paard was.

Tijdens een oefening met pijl en boog wordt Chiron door zijn vriend Hercules getroffen door een giftige pijl. Hoewel Chiron onsterfelijk was en dus niet aan zijn verwondingen kon overlijden leed hij zoveel pijn, dat hij graag sterfelijk wilde zijn. Hij gaf zijn onsterfelijkheid daarom aan Prometheus – een andere Titaan, zodat hij kon sterven. Zeus vond dit zo’n lovenswaardige daad dat hij uit respect een sterrenbeeld aan de hemel zette: de constellatie Sagittarius (boogschutter).

Bekijk meer over:

Begrippen, Griekse mythologie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: