Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

De centaur Chiron

Chiron is een opvallende centaur (half mens half paard). Waar de meeste centaurs wild, druk en agressief zijn, leeft Chiron teruggetrokken. Hij staat bekend om zijn wijsheid en kennis.

- ad -

Chiron
Chiron
Vanwege zijn wijsheid en kennis onderwees hij meerdere waaronder Achilles maar ook Actaeon, Jason, Castor en Polydeuces.

Chiron geeft Achilles les - Romeins fresco
Chiron geeft Achilles les – Romeins fresco
Volgens een mythe was Chiron de eerste centaur, één die zijn leven startte als Titaan. Hij zou een zoon van Cronus en de oceanide Phylyra zijn geweest. Chiron begon een oorlog tegen de goden van de Olympus maar werd verslagen. Apollo strafde hem door van Chiron een wezen te maken dat half mens half paard was.

Tijdens een oefening met pijl en boog wordt Chiron door zijn vriend Hercules getroffen door een giftige pijl. Hoewel Chiron onsterfelijk was en dus niet aan zijn verwondingen kon overlijden leed hij zoveel pijn, dat hij graag sterfelijk wilde zijn. Hij gaf zijn onsterfelijkheid daarom aan Prometheus – een andere Titaan, zodat hij kon sterven. Zeus vond dit zo’n lovenswaardige daad dat hij uit respect een sterrenbeeld aan de hemel zette: de constellatie Sagittarius (boogschutter).

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las