De centaur Chiron

Chiron is een opvallende centaur (half mens half paard). Waar de meeste centaurs wild, druk en agressief zijn, leeft Chiron teruggetrokken. Hij staat bekend om zijn wijsheid en kennis.

Chiron
Chiron
Vanwege zijn wijsheid en kennis onderwees hij meerdere waaronder Achilles maar ook Actaeon, Jason, Castor en Polydeuces.

Chiron geeft Achilles les - Romeins fresco
Chiron geeft Achilles les – Romeins fresco
Volgens een mythe was Chiron de eerste centaur, één die zijn leven startte als Titaan. Hij zou een zoon van Cronus en de oceanide Phylyra zijn geweest. Chiron begon een oorlog tegen de goden van de Olympus maar werd verslagen. Apollo strafde hem door van Chiron een wezen te maken dat half mens half paard was.

Tijdens een oefening met pijl en boog wordt Chiron door zijn vriend Hercules getroffen door een giftige pijl. Hoewel Chiron onsterfelijk was en dus niet aan zijn verwondingen kon overlijden leed hij zoveel pijn, dat hij graag sterfelijk wilde zijn. Hij gaf zijn onsterfelijkheid daarom aan Prometheus – een andere Titaan, zodat hij kon sterven. Zeus vond dit zo’n lovenswaardige daad dat hij uit respect een sterrenbeeld aan de hemel zette: de constellatie Sagittarius (boogschutter).

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: