Dark
Light

Alan Shepard, de man die golfde op de maan

Auteur:
1 minuut leestijd
Alan Shepard, de man die golfde op de maan
Alan Shepard, de man die golfde op de maan

Alan Shepard. Niet zo bekend als Neil Armstrong of Yuri Gagarin, maar wel degelijk een bijzonder figuur in de geschiedenis van de ruimtevaart. Hij was niet alleen de eerste Amerikaan die een ruimtereis maakte, hij was ook de eerste man die golfde op het maanoppervlak.

In april 1959 werd Shepard, samen met zes andere NASA-piloten, geselecteerd voor de eerste Amerikaanse bemande ruimtevluchten. Op 5 mei 1961 was voor de Amerikaan het moment daar. In het kader van het Amerikaanse Mercuryproject werd hij toen gelanceerd. Het was een vrij korte vlucht maar de grens van 100 kilometer hoogte werd wel ruimschoots gepasseerd en daarmee werd Alan Shepard de eerste Amerikaan in de ruimte. Na een vlucht van vijftien minuten landde de ruimtereiziger in de Atlantische Oceaan.

De carrière van Alan Shepard zat er toen nog niet op. Bijna tien jaar later maakte hij opnieuw een ruimtevlucht, als commandant van de Apollo 14-missie naar de maan. Bijzonder is dat de Amerikaan tijdens die missie een golfstick en golfballetje meenam. Alan Shepard werd zo ook de eerste mens die op de maan golfde. Er stond toen al bijna twee jaar een Amerikaanse vlag op de maan.

Op de foto boven dit artikel is Alan Shepard te zien terwijl hij zijn Navy Mark IV-ruimtepak aantrekt. Hieronder een video van de golfende ruimtevaarder.

NASA: Golfen op de maan

https://youtu.be/KZLl3XwlAIE
×