Dark
Light

Diego Rivera (1886-1957) – Mexicaanse muralist

Auteur:
1 minuut leestijd
Portret van Diego Rivera door Amedeo Modigliani, uit 1914
Portret van Diego Rivera door Amedeo Modigliani, uit 1914

Het is donderdag 125 jaar geleden dat de Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Diego Rivera
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 125ste geboortedag van Diego Rivera (1886-1957) is het traditionele logo donderdag dus vervangen door een muurschildering-achtige afbeelding.

Diego Rivera werd op 8 december 1886 geboren in Guanajuato. Samen met kunstenaars als José Clemente Orozco en David Alfaro Siqueiros wordt hij beschouwd als een van de grondleggers van de moderne Mexicaanse kunst.

Muurschildering van Diego Rivera over het leven in Mexico in de tijd van de Azteken
Muurschildering van Diego Rivera over het leven in Mexico in de tijd van de Azteken

Picasso

Van 1907 tot 1910 verbleef hij in Europa en ontmoette hij kunstenaars als Picasso, Braque en Gris. Een jaar later ging hij terug in werkte hij enige tijd in Parijs. Hier werkte hij, mede onder invloed van Picasso, een aantal jaren in kubistische stijl. In 1921 keerde Rivera terug naar Mexico waar hij lid werd van de Communistische Partij en samen met de eerder genoemde Siqueiros een Revolutionaire Werkgemeenschapoprichtte.

In 1922 verscheen in Mexico de eerste grote muurschildering van zijn hand. Tot 1929 bleef Rivera in zijn geboorteland veel muurschilderingen maken. In zijn werken legde hij onder meer de Spaanse verovering van Mexico vast, de kerstening, de revolutie en gaf hij zijn visie op de in zijn ogen paradijselijke Indiaanse maatschappij uit de oertijd.

Tussen 1930 en 1940 realiseerde Rivera verschillende muurschilderingen in de Verenigde Staten. De Mexicaanse muralist overleed in 1957 op 72-jarige leeftijd.

×