Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Diego Rivera (1886-1957) – Mexicaanse muralist

Het is donderdag 125 jaar geleden dat de Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

- ad -

Doodle voor Diego Rivera
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 125ste geboortedag van Diego Rivera (1886-1957) is het traditionele logo donderdag dus vervangen door een muurschildering-achtige afbeelding.

Diego Rivera werd op 8 december 1886 geboren in Guanajuato. Samen met kunstenaars als José Clemente Orozco en David Alfaro Siqueiros wordt hij beschouwd als een van de grondleggers van de moderne Mexicaanse kunst.

Muurschildering van Diego Rivera over het leven in Mexico in de tijd van de Azteken
Muurschildering van Diego Rivera over het leven in Mexico in de tijd van de Azteken

Picasso

Van 1907 tot 1910 verbleef hij in Europa en ontmoette hij kunstenaars als Picasso, Braque en Gris. Een jaar later ging hij terug in werkte hij enige tijd in Parijs. Hier werkte hij, mede onder invloed van Picasso, een aantal jaren in kubistische stijl. In 1921 keerde Rivera terug naar Mexico waar hij lid werd van de Communistische Partij en samen met de eerder genoemde Siqueiros een Revolutionaire Werkgemeenschapoprichtte.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

In 1922 verscheen in Mexico de eerste grote muurschildering van zijn hand. Tot 1929 bleef Rivera in zijn geboorteland veel muurschilderingen maken. In zijn werken legde hij onder meer de Spaanse verovering van Mexico vast, de kerstening, de revolutie en gaf hij zijn visie op de in zijn ogen paradijselijke Indiaanse maatschappij uit de oertijd.

Tussen 1930 en 1940 realiseerde Rivera verschillende muurschilderingen in de Verenigde Staten. De Mexicaanse muralist overleed in 1957 op 72-jarige leeftijd.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Te voet door het Nederland van 1823

  Te voet door het Nederland van 1823

  Bij uitgeverij Atlas Contact verschijnt deze week een heruitgave van De zomer van 1823, het dagboek van Jacob van Lennep over de voetreis die hij in 1823, samen met studievriend Dirk van Hogendorp, door Nederland maakt. Ze wandelen door een …Lees bericht »
 • Hoe stadhouder Willem V zijn kunstcollectie verloor

  Hoe stadhouder Willem V zijn kunstcollectie verloor

  Na het uitbreken van de Franse Revolutie in 1789 werden in Frankrijk kunstwerken en voorwerpen van natuurhistorische aard, eigendom van de Katholieke Kerk, van de koninklijke familie en leden van de adel die uit Frankrijk waren weggevlucht, door de Franse …Lees bericht »
 • Bestrijding van CP en CD in de rechtszaal

  Bestrijding van CP en CD in de rechtszaal

  De strafrechtelijke vervolging van de CP en CD voor rassendiscriminatie en/of groepsbelediging kwam in de jaren tachtig slechts langzaam op gang. Het Openbaar Ministerie aarzelde lang voordat het vervolging instelde.Lees bericht »
 • Het verschil tussen een Schot en een zot

  Het verschil tussen een Schot en een zot

  De geschiedenis is vaak een opeenstapeling van ellende en misère: oorlogen, revoluties, hongersnoden, economische crises en ga zo maar door. Dat er met geschiedenis ook veel te lachen valt, bewijst historicus dr. Dick Berents in zijn vermakelijke boek Stalin en …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!