Dark
Light

Alexander de Villa Dei, Doctrinale (1489)

Verdieping van Nederland
Auteur:
1 minuut leestijd
Alexander de Villa Dei, Doctrinale, 1489 - Koninklijke Bibliotheek
Alexander de Villa Dei, Doctrinale, 1489 - Koninklijke Bibliotheek

In de twaalfde eeuw schreef de Franse dichter Alexander de Villa Dei of Villedieu een leerdicht over de grammatica van het Latijn. Het was een groot succes: er bestaan talloze handschriften van en de tekst werd na de uitvinding van de boekdrukkunst (ca. 1450) tot halverwege de zestiende eeuw honderden malen gedrukt.

Na het doorwerken van de “Donaat” – die andere tekst die in de middeleeuwen veelvuldig gebruikt werd bij het onderwijs in het Latijn – kreeg iedere leerling van de Latijnse school deze tekst, het Doctrinale, voorgeschoteld om uit het hoofd te leren.

Alexander de Villa Dei, Doctrinale, 1489 - Koninklijke Bibliotheek
Alexander de Villa Dei, Doctrinale, 1489 – Koninklijke Bibliotheek

Het boek werd in 1489 in Deventer gedrukt. Het is weliswaar incompleet, maar het enig bekende exemplaar van deze druk. Lees hier meer over dit boek.

Vorige topstukVolgende topstuk

 

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de ‘Doctrinale’ van Alexander de Villa Dei. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.
×