Archeologen vinden na tachtig jaar ook kop 40.000 jaar oud dierenbeeld

Ruim tachtig jaar geleden werd in Duitsland een 40.000 jaar oud beeldje van een leeuw gevonden. De kop van het dier ontbrak echter. In een grot bij Ulm werd onlangs dit ontbrekende deel gevonden, waardoor het oeroude beeldje nu weer compleet is. Dat melden Duitse media.

Universiteit Tübingen
Universiteit Tübingen
De bijzondere vondst werd onlangs gedaan in de Vogelherd-grot bij Ulm, een stad in Baden-Württemberg. Eerder was hier ook het lichaam van het beeldje gevonden. Volgens archeologen van de universiteit van Tübingen staat vast dat de twee delen van het beeld bij elkaar horen. De vondst van de kop van de leeuw toont volgens hen ook aan dat het een afbeelding in drie dimensies was, in plaats van een reliëf, zoals eerder werd gedacht.

De twee delen werden beide in de Vogelherd-grot gevonden. De eerste vondst dateert uit 1931. Het beeldje is gemaakt van mammoetivoor en werd gemaakt tijdens de laatste ijstijd.

Unesco

In de Vogelherd-grot zijn meerdere oude beeldjes gevonden. Deze behoren tot de de oudste door mensen gemaakte kunstwerken ooit gevonden. De Duitse grot is vanwege deze en andere archeologsiche vondsten genomineerd voor een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: