Dark
Light

Archief Max van der Stoel overgedragen aan Nationaal Archief

Auteur:
2 minuten leestijd
Max van der Stoel in 1973 (cc - Anefo)
Max van der Stoel in 1973 (cc - Anefo)

Het archief van politicus Max van der Stoel (1924-2011) wordt donderdag overgedragen aan het Nationaal Archief. Max van der Stoel was PvdA-politicus en minister van Buitenlandse Zaken in de kabinetten-Den Uyl (1973-1977) en Van Agt II (1981-1982). Daarna was hij ambassadeur bij de Verenigde Naties en de eerste Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Max van der Stoel
Max van der Stoel
Schrijfster Anet Bleich deed de afgelopen jaren onderzoek in het persoonlijk archief van Max van der Stoel. Donderdag komt de door haar geschreven biografie De stille diplomaat uit. Vanaf dat moment is het archief toegankelijk in het Nationaal Archief. Het archief bevat vooral stukken over Van der Stoel’s openbare leven met reeksen correspondentie, artikelen en redevoeringen, dossiers met onderwerpen waar hij aan werkte, en een grote verzameling foto’s.

Het belangrijkste deel van zijn werk speelde zich af achter de schermen. Van der Stoel prefereerde ‘stille diplomatie’ boven openlijke druk op regimes die zich aan mensenrechtenschendingen schuldig maakten, waarbij de ontwikkelingshulp als pressiemiddel werd ingezet.

Van der Stoel zette zich actief in voor de mensenrechten en kreeg daar internationaal veel waardering voor, in het bijzonder in Griekenland, door zijn strijd tegen de kolonelsjunta, en in Tsjecho-Slowakije, door zijn steun aan de dissidenten van Charta 77.

Grote waardering

Het Nationaal Archief:

“Als politicus en bestuurder combineerde Van der Stoel principieel idealisme met behoedzaam realisme. Als diplomaat blonk hij uit in dossierkennis, geduld en vasthoudendheid. Hij was bovendien een echte gentleman. Door die eigenschappen genoot hij nationaal en internationaal grote waardering.”

Kwestie Zorreguieta

De stille diplomaat - Max van der Stoel, 1924-2011
De stille diplomaat – Max van der Stoel, 1924-2011
Hij kwam weer in het centrum van de belangstelling te staan toen hij in 2001 een delicate opdracht kreeg in de kwestie rond Jorge Zorreguieta. De vader van koningin Maxima had als bewindspersoon deel uitgemaakt van de militaire junta in Argentinië en was volgens de Nederlandse regering om die reden niet welkom bij de voltrekking van het huwelijk in 2002.

“Van der Stoel heeft met zijn levenslange diplomatieke ervaring ervoor kunnen zorgen dat Zorreguieta daarin berustte en wegbleef.”

De biografie De stille diplomaat wordt uitgegeven door Uitgeverij Balans en is geschreven door Anet Bleich. In de biografie schetst Anet Bleich het bewogen leven van een Nederlandse diplomaat en minister

“die internationale successen boekte en de confrontatie aandurfde met de Henry Kissingers en Saddam Husseins van deze wereld”.

Biografie: De stille diplomaat – Max van der Stoel, 1924-2011

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×