Dark
Light

Arkansas – Amerikaanse staat

The Land of Opportunity
Auteur:
2 minuten leestijd
Vlag van Arkansas
Vlag van Arkansas

De zuidelijk gelegen Amerikaanse staat Arkansas heeft de bijnamen Natural State en The Land of Opportunity. De hoofdstad is Little Rock. De staat heeft een totale oppervlakte van 137.539 km² en ongeveer 2,9 miljoen inwoners.

De huidige staat van Amerika werd oorspronkelijk bewoond door indianenstammen zoals de Quapaw. De eerste Europeanen zetten rond 1541 voet op Arkansas. Voor zover bekend was de Spaanse ontdekkingsreiziger / conquistador Hernando de Soto de eerste die het gebied bezocht. De Fransen vestigden in 1686 echter de eerste nederzettingen in het gebied.

Het waren dan ook de Fransen die het gebied lange tijd in bezit hadden. Aan het eind van de achttiende eeuw was Arkansas enige tijd in het bezit van Spanje, maar de Fransen kregen het later weer terug en verkochten in 1803 aan de Verenigde Staten. Deze verkoop was onderdeel van de zogenaamde Louisiana Purchase, waarbij de VS het gebied ten westen van de Mississippi en ten oosten van de Rocky Mountains van Frankrijk kocht.

De staat Arkansas in het rood gemarkeerd
De staat Arkansas in het rood gemarkeerd

In 1819 werd Arkansas Territory opgericht en op 15 juni 1836 trad Arkansas formeel, als 25e, toe tot de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, die plaatsvond tussen 1861 en 1865, koos de staat de kant van de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika.

Little Rock Nine

De hoofdstad van Arkansas, Little Rock, kwam in 1957 wereldwijd in het nieuws door een conflict over rassenscheiding op scholen. Door een wet was rassenscheiding op openbare scholen afgeschaft, maar de toenmalige gouverneur van Arkansas, Orval Faubus, wilde hier niet aan meewerken. Hij stuurde op 4 september 1957 de Nationale Garde naar een school in Little Rock om te voorkomen dat negen zwarte scholieren de school zouden betreden. Deze scholieren werden ook wel de Little Rock Nine genoemd en probeerden op 23 september opnieuw de school te betreden. President Eisenhower stuurde ditmaal troepen naar de school om de zwarte kinderen te beschermen. Onder luid gejoel van racistische leuzen slaagden de kinderen er toen wel in de school binnen te komen.

De Little Rock Nine werden in 2000 beloond voor hun moed zich te verzetten tegen de rassenscheiding in Arkansas. Ze ontvingen ieder de Gouden Medaille van het Congres.

Lees ook: Little Rock Nine (1957) – Onder militaire begeleiding naar school
Klik hier voor de lijst van alle staten van Amerika

Video over de Little Rock Nine uit 1964

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×