Dark
Light

Beeld voor Adrianus VI, de enige Nederlandse paus

2 minuten leestijd
Adrianus VI
Adrianus VI

In Utrecht is donderdag een bronzen standbeeld onthuld van Paus Adrianus VI, de eerste en enige paus uit Nederland. Het beeld staat bij Paushuize op de Pausdam.

Paushuize
Paushuize
Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het beeld aan de stad geschonken, vanwege het 75-jarig bestaan van het fonds. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor het mooiste ontwerp. Aan deze wedstrijd deden 69 kunstenaar mee. Het ontwerp van kunstenaar Anno Dijkstra kwam uiteindelijk als winnaar uit bus.

Adrianus VI wordt staand afgebeeld op een klassieke sokkel met daarop zijn naam. Hij draagt een sobere herdersmantel en heeft in zijn linkerhand een eenvoudige stok. Voor zijn gezicht stond vooral het beroemde portret door Jan van Scorel (1523) model. Het hele beeld, dat ongeveer 2.90 meter hoog is, staat op vier wiggen. Het monument wordt door de wiggen van de grond getild, zodat er licht onderdoor kan vallen en waardoor het lijkt te zweven.

De kunstenaar ziet Adrianus VI als de belichaming van soberheid, dapperheid, rechtvaardigheid en transformatie. Eigenschappen waaraan de kerkbestuurders van zijn tijd lang niet allemaal voldeden.

“Door het beeld een stevig fundament te geven en tegelijkertijd op wiggen te plaatsen wordt het bevroren in een fase tussen verleden en toekomst en roept het vragen op over de actuele betekenis van vereren en herdenken.”

Het beeld is donderdag onthuld door burgemeester Jan van Zanen.

Vertrek in Paushuize, het huis van de paus in Utrecht
Vertrek in Paushuize, het huis van de paus in Utrecht

Nederlandse paus

Paus Adrianus VI werd op 2 maart 1459 in Utrecht geboren als Adriaan Florenszoon Boeyens. In 1522 werd hij tot opvolger van de overleden paus Leo X gekozen. Hij twijfelde lang of hij het pausschap zou aannemen. Uiteindelijk werd hij op 31 augustus 1522 in Rome tot paus gekroond. Adrianus VI beschouwde het tegenhouden van de Reformatie, de hervorming van de Kerk en vereniging van de christelijke machten tegen aanvallen van de Turken in Hongarije en Rhodos als zijn belangrijkste taken. Als paus stond hij een sobere levenswijze voor. Iets dat hem in Rome door velen niet in dank werd afgenomen.

Het pontificaat van paus Adrianus VI duurde iets langer dan een jaar. Hij overleed op 14 september 1523 en werd begraven in de Santa Maria dell’Anima in Rome en werd opgevolgd door paus Clemens VII. In Duitsland wordt hij de zevende Duitse paus genoemd, omdat de Lage Landen destijds deel uitmaakten van het Heilige Roomse Rijk.

×