Dark
Light

Beroemde bevrijdingskus werd gegeven om 17:51 uur

Auteur:
1 minuut leestijd
V-J Day in Times Square - Alfred Eisenstaedt
V-J Day in Times Square - Alfred Eisenstaedt

Op 14 augustus 1945 maakte Alfred Eisenstaedt een beroemde foto van een matroos die op Times Square in New York een verpleegster kust. Een week later werd de foto, tegenwoordig bekend als V-J Day in Times Square, gepubliceerd in TIME. Uiteindelijk werd het een van de beroemdste bevrijdingsfoto’s ooit gemaakt. Maar hoe laat was het eigenlijk toen de foto werd gemaakt?

V-J Day in Times Square - Alfred Eisenstaedt
V-J Day in Times Square – Alfred Eisenstaedt (TIME)
Geen heel belangwekkende vraag maar toch heeft een wetenschapper er onderzoek naar gedaan. Donald Olson van Texas State University probeert bij meer historische foto’s te achterhalen hoe laat ze genomen worden. Ook doet hij onderzoek naar waar schilders precies stonden toen ze een bepaald schilderij maakten.

Olson zegt nu te weten hoe laat de Times Square-foto werd gemaakt, namelijk om 17.51 uur. De onderzoeker baseren zich op een klok die gedeeltelijk te zien is op een gevel achter het kussende stel. Daaruit kon hij afleiden dat het ongeveer 16:50, 17:50 of 18:50 uur was toen de foto werd genomen. Vervolgens keek Olson naar een schaduw op het theater ernaast, van het Astor Hotel aan de overkant. Alleen om 17:51 uur op die dag zou de zon zo hebben gestaan dat die schaduw mogelijk werd.

Op 14 augustus 1945 werd in heel Amerika feest gevierd omdat het Japanse leger had gecapituleerd.

Wie de twee kussende mensen op de foto zijn is na zeventig jaar overigens nog altijd onduidelijk. Er zijn in het verleden verschillende mensen geweest die claimden een van de kussers te zijn, maar echt bewijs daarvoor ontbrak steeds.

×