///

‘Betonblokken Holocaustmonument staan op instorten’

Holocaustmonument in Berlijn - Foto: CC
Holocaustmonument in Berlijn – Foto: CC
Het gaat niet goed met het Holocaustmonument in Berlijn. Volgens de Süddeutsche Zeitung verkeert het monument momenteel in een dusdanig slechte staat dat het gevaarlijk wordt voor bezoekers om tussen de blokken door te lopen.


Het Holocaustmonument in Berlijn, officieel het Denkmal für die ermordeten Juden Europas, werd in 2005 ingewijd ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken. Onder het veld is een expositieruimte ingericht. Het monument bevindt zich vlakbij de Brandenburger Tor.

In zo’n 2200 betonblokken van de betonblokken zijn inmiddels al scheuren aangetroffen en van verschillende blokken zijn stukken afgebrokkeld. Er zouden zelfs enkele zuilen op instorten staan.

De gemeente Berlijn heeft inmiddels 380 stalen manchetten besteld. Deze moeten de meest beschadigde zuilen verstevigen. Volgens de Süddeutsche Zeitung lopen de reparatiekosten in de tientallen miljoenen euro’s.

Wildplassers

Enkele maanden geleden werd al bekend dat het monument veel last had van wildplassers.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: