Week van de koloniale geschiedenis

Briefwisseling van Abraham Ortelius, 1598

Briefwisseling van Abraham Ortelius, 1598 - KB
Briefwisseling van Abraham Ortelius, 1598 – KB

Expositie Topstukken KB

De Koninklijke Bibliotheek beheert een grote verzameling brieven van en aan Abraham Ortelius (1527-1598), maker van de wereldatlas Theatrum orbis terrarum uit 1570. Deze brieven laten zien hoe Ortelius informatie verzamelt voor zijn kaarten. Geleerde vrienden uit heel Europa lichten hem in over de ligging van landstreken en rivieren en de historische namen van plaatsen.

Deze brief in het Latijn van 24 januari 1598 van Ortelius aan zijn neef en erfgenaam Jacob Cool is wel heel persoonlijk. Ortelius schrijft dat dit zijn laatste brief aan hem is omdat hij gaat sterven. Op 28 juni 1598 geeft hij de geest. Lees hier meer over de briefwisseling van Abraham Ortelius.

Vorige topstuk

- advertentie -

Volgende topstuk

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer de briefwisseling van Abraham Ortelius. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister