Atlas Van der Hagen, ca. 1690

Atlas Van der Hagen, ca. 1690
Atlas Van der Hagen, ca. 1690

Expositie Topstukken KB

Atlas Van der Hagen, ca. 1690 (detail)
Atlas Van der Hagen, ca. 1690 (detail)
In de zestiende eeuw worden voor het eerst verzamelingen kaarten, stadsgezichten en historieprenten tot een geheel gebundeld. De aanduiding ‘atlas’ krijgt dit soort verzamelingen pas in de zeventiende eeuw. Deze Atlas Van der Hagen is samengesteld door een verzamelaar.

Hij liet de beste en mooiste bladen uit zijn collectie inkleuren en vervolgens bijeenbinden in vier perkamenten banden, elk voorzien van een geschreven inhoudsopgave. Het geheel omvat onder andere kaarten van Blaeu en prenten van Romeyn de Hooghe. De inkleuring van deze atlas is van Dirck Jansz. van Santen. Zijn werk wordt gerekend tot het allerbeste in het genre.

Bekijk deze en andere kaarten uit de Atlas van der Hagen in het Geheugen van Nederland.

- advertentie -

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer Atlas Van der Hagen, ca. 1690. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier