Dark
Light

Cassettebandje met onuitgebracht nummer John Lennon geveild

2 minuten leestijd
John Lennon en Yoko Ono tijdens hun bezoek aan Denemarken, 1970
John Lennon en Yoko Ono tijdens hun bezoek aan Denemarken, 1970 (Publiek Domein - wiki)

Bij een veilinghuis in Kopenhagen is dinsdag een cassettebandje uit 1970 met een geluidsopname van John Lennon geveild. Het bandje bracht ongeveer 50.000 euro op. De opname bevat een interview met de zanger en zijn partner Yoko Ono voor een Deense schoolkrant, inclusief een opname van het nooit uitgebrachte nummer Radio Peace.

De cassetteband werd samen met negenentwintig foto’s en een exemplaar van de schoolkrant Siva Aciam(a)j geveild. De opname is gemaakt door de toen zestienjarige Karsten Højen en de foto’s van het interview dat op 5 januari 1970 plaatsvond, komen van medestudent Jesper Jungersen. Lennon en Yoko Ono waren wegens privéredenen in Denemarken. Nadat de pers lucht kreeg van hun aanwezigheid, werd een kleine persconferentie georganiseerd. Vier studenten waaronder Højen en Jungersen wilden het duo tijdens deze bijeenkomst graag interviewen. Wegens een sneeuwstorm arriveerden ze te laat, maar desondanks mochten ze nog enkele vragen stellen. De sfeer was volgens hen ontspannen.

Beluister een klein audiofragment van de cassetteband:

Vredescampagne

Op de 33-minuten durende cassette is vooral de zanger aan het woord. Hij praat over de lengte van zijn haar en het imago van The Beatles. De band had kort daarvoor hun laatste album, Abbey Road, opgenomen. Verder vertelt de zanger over zijn werk als vredesactivist. In maart 1969 protesteerde Lennon met zijn vrouw Ono tegen de Vietnamoorlog tijdens een pacifistische Bed-in for Peace actie. De twee verbleven tijdens deze campagne onder meer in het Hilton Hotel in Amsterdam en gaven vanuit bed interviews om de wereldvrede te promoten.

Tijdens het gesprek vroeg een student aan Lennon of hij een nummer op de gitaar wilde spelen. De zanger bracht daarop Radio Peace en Give Peace a Chance ten gehore. Het eerste lied was bedoeld als titelsong voor een nieuw radiostation dat er uiteindelijk nooit kwam.

Veilingsitem

Pas recent besefte de Deense interviewer de waarde van het item. Het bandje bevat volgens hem mogelijk de enige opname van het nummer Radio Peace. Højen licht op de website van het veilinghuis toe waarom hij de cassetteband liet veilen:

“De hele sessie op 5 januari 1970 was een geweldige ervaring voor ons alle vier en het werd een dierbare herinnering, maar er gebeurt veel in je leven. We zijn alle vier uit elkaar gegaan nadat we onze opleiding aan de Skovsgårdskolen hadden voltooid. Onze gezamenlijke ervaring verdween een beetje naar de achtergrond van onze herinneringen. Nu zijn we allemaal een stuk ouder en de tape en foto’s hebben niet meer zo’n grote waarde voor onze kinderen en kleinkinderen. Daarom hebben we besloten dat het op een veiling moet worden verkocht aan iemand anders die het wel kan waarderen.”

Video over het geveilde cassettebandje:

Bronnen

-https://bruun-rasmussen.dk/m/lots/B29F74F0FD6A?auction_day_id=1007009&category_id=55540
-https://www.bbc.com/news/world-europe-58710135
-https://www.mynewsdesk.com/bruun-rasmussen-auctioneers/pressreleases/never-before-published-cassette-tape-with-lennon-interview-up-for-auction-3125634
×