Dark
Light

De nieuwe Zee-straet van ’s Graven-hage op Scheveningh

Verdieping van Nederland – Koninklijke Bibliotheek
Auteur:
1 minuut leestijd
De nieuwe Zee-straet van ’s Graven-hage op Scheveningh – Constantijn Huygens, 1666-1667
De nieuwe Zee-straet van ’s Graven-hage op Scheveningh – Constantijn Huygens, 1666-1667

Constantijn Huygens – Jan Lievens
Constantijn Huygens (1596-1687) ontwikkelt in 1653 een plan om tussen Den Haag en Scheveningen een weg aan te leggen. De Scheveninger vis zal dan verser op de Haagse vismarkt arriveren. De visvrouwen hoeven immers niet langer met hun vismanden op het hoofd door de duinen te ploeteren. Het Haagse stadsbestuur ziet eerst niets in dit plan, maar komt er tien jaar later op terug.

De Zeestraat, nu Scheveningseweg, wordt toch volgens Huygens’ plan aangelegd en in 1665 geopend. Een jaar later schrijft Huygens er een gedicht over, dat in 1667 in druk verschijnt. Romeyn de Hooghe illustreert de uitgave met een triomfantelijke toegangspoort.

Meer te weten komen over Constantijn Huygens? Bekijk deze KB-themapagina en bezoek in het Huygensjaar 2013 de spectaculaire tentoonstelling Constantijn en Christiaan Huygens. Een Gouden Erfenis in de Grote Kerk te Den Haag.

De nieuwe Zee-straet van ’s Graven-hage op Scheveningh – Constantijn Huygens, 1666-1667

Vorige topstukVolgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de nieuwe Zee-straet van ’s Graven-hage op Scheveningh. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×