De katholiek Balthasar Gerards maakte op 10 juli 1584 een einde aan het leven van Willem van Oranje. De leider van de Nederlandse Opstand werd in het Prinsenhof in Delft van dichtbij neergeschoten. Door deze gebeurtenis is Balthasar Gerards onlosmakelijk met de Nederlandse geschiedenis verbonden. Wie was hij?
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft een beloningsbrief aan Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje, verworven. In het zestiende-eeuwse document bedankt de Spaanse koning Filips II hem postuum voor het plegen van de moord.
Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje met drie kogels om het leven gebracht door Balthasar Gerards.
Op 10 juli 1584 schiet Balthasar Gerards prins Willem van Oranje in het Prinsenhof te Delft met drie pistoolkogels dood. Direct daarna slaat hij op de vlucht, maar al bij de stadswal wordt hij opgepakt door soldaten en bedienden van Willem van Oranje.
Willem van Oranje werd op 10 juli 1584 in Delft door Balthasar Gerards neergeschoten. Uit onlangs uitgevoerd onderzoek blijkt dat de 'Vader des Vaderlands' op slag dood was.
Museum Het Prinsenhof heeft onlangs een zogenaamd radslotpistool verworven. Een interessant object voor het museum want op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje in het Prinsenhof in Delft met zo’n pistool neergeschoten.
In de geschiedenisboeken staat dat Willem van Oranje op 10 juli 1584 met drie kogels om het leven werd gebracht door Balthasar Gerards. In de muur van Het Prinsenhof zijn echter maar twee kogelgaten te vinden…
De graftombe van Vader des Vaderlands Willem van Oranje blijft dicht. Bas Verkerk, sleutelbewaarder en burgemeester van Delft, wil geen toestemming geven voor opening van de tombe.
Wie vandaag de dag een zoon krijgt, geeft die zoon niet de voornaam Balthasar of bijvoorbeeld Adolf. En dochters worden tegenwoordig nauwelijks nog Geertuida, Griet of Margaretha genoemd. In een donderdag door het Meertens Instituut gelanceerde voornamendatabank is dit allemaal na te zien. De gelanceerde databank geeft informatie over 500.000 verschillende voornamen die in Nederland voorkomen. Wie een naam opgeeft
Veel Nederlanders zullen blij zijn dat de dader van de aanslag op de koninklijke familie is overleden. Dat stelt althans sociaal psycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen. In een ANP-bericht verwijst de psycholoog naar Balthasar Gerards, de man die in 1584 Willem van Oranje vermoordde en nadien, tot groot genoegen van het om wraak roepende volk, werd
Aan het Sint Agathaplein in Delft bevindt zich het Prinsenhof. Dit pand, dat aanvankelijk Sint-Agathaklooster heette, heeft een belangrijke plek in de Nederlandse geschiedenis.