Dark
Light

De croissant komt niet uit Frankrijk

Auteur:
1 minuut leestijd
Croissant - cc
Croissant - cc

Het croissantje mag dan hét typisch Franse broodje zijn, oorspronkelijk komt het broodje uit Oostenrijk. Volgens de overlevering zouden bakkers in Wenen het ovale broodje gebakken hebben nadat ze in 1683 de Ottomanen hadden verslagen.

De Ottomanen hadden de stad Wenen belegerd en om binnen te komen een grote tunnel onder de stad gegraven. Via die tunnel kwamen de Ottomanen de stad in. Het eind van de tunnel kwam echter uit bij een bakkerij. De bakkers sloegen direct alarm toen ze de vijand zagen waarop stadgenoten al snel toestroomden en de belegeraars versloegen.

Feest

Om deze voor de Oostenrijkers vreugdevolle gebeurtenis te vieren besloten bakkers een broodje te bakken. Ze bakten om de Turken te beledigen een broodje dat leek op een halve maan, want dat was de afbeelding die altijd op de vlaggen van de Ottomanen te zien was.

De croissant zou in Frankrijk terecht gekomen zijn via Marie-Antoinette (de echtgenote van Lodewijk XVI). Zij was een van de kinderen van keizer Frans I van Oostenrijk.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×