Dark
Light

‘De Schreeuw’ van Munch wordt geveild

Auteur:
1 minuut leestijd

De Schreeuw – Edvard Munch, 1893
Een van de vier versies van het beroemde schilderij De Schreeuw van Edvard Munch wordt komend voorjaar in New York geveild. Veilinghuis Sotheby’s heeft dat bekendgemaakt.

De Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) maakte in totaal vier werken die de naam De Schreeuw kregen. Het eerste werk maakte hij in 1893. Het werk wordt vaak gezien als een ‘psychisch zelfportret’ van de kunstenaar. Munch beeldde namelijk een traumatische ervaring af die hij zelf ooit in Oslo had meegemaakt. Terwijl hij met een aantal vrienden bij Oslo een wandeling maakte, raakte Munch plots zeer gegrepen door het landschap en de ondergaande zon. Hij hoorde het landschap als het ware schreeuwen. Op het kunstwerk wordt het geestelijke leed uitgedrukt dat de schilder gedurende bepaalde periodes in zijn leven ervoer.Munch wilde in zijn werken indringende menselijke emoties als angst, liefde, ziekte, jaloezie en dood afbeelden. De kunstenaar wordt beschouwd als een voorloper van het expressionisme.

Een van de versies van De Schreeuw wordt op 2 mei geveild tijdens een veiling van impressionistische en hedendaagse kunst bij Sotheby’s in New York. Het exemplaar is volgens het veilinghuis het enige in privébezit. De waarde wordt geschat op zo’n zestig miljoen euro.

Andere versies van de De Schreeuw zijn al verschillende keren gestolen. In 1994 werd een exemplaar samen met enkele andere werken van Edvard Munch gestolen. Het werk werd drie maanden later teruggevonden.

Tien jaar later werd er opnieuw een exemplaar gestolen. Ditmaal uit het Munch Museum in Oslo. Het schilderij werd twee jaar later teruggevonden.

×