Dark
Light

De trein in tijden van oorlog

Auteur:
1 minuut leestijd

‘Sporen naar het front’
Het Spoorwegmuseum in Utrecht komt volgend jaar met een tentoonstelling waarin de rol van de trein tijdens de oorlog wordt belicht. titel van de tentoonstelling luidt: Sporen naar het front.

De tentoonstelling laat zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoeren en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten. De expositie omvat een groot aantal


internationale bruiklenen, waaronder enkele oorlogslocomotieven, leger- en pantsertreinen.

Over de rol die de spoorwegen speelden bij de ontwikkeling van steden, economie en mobiliteit is veel geschreven. Dat de spoorwegen ook een revolutie in de oorlogsvoering veroorzaakten, is volgens het Spoorwegmuseum minder bekend. Het museum:

Veldslagen tussen vijandelijke legers konden door de aanvoer van manschappen, wapens en voedsel veel langer duren, zich op meerdere fronten tegelijk afspelen en een grootschaliger karakter krijgen. Aan de hand van een aantal thema’s vertelt ‘Sporen naar het front’ het verhaal over de rol die de trein in oorlogstijd heeft gespeeld, van de Amerikaanse burgeroorlog, de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot de Koude Oorlog.

De bruiklenen die getoond worden zijn onder meer afskomstig uit Engeland, Duitsland, Slovenië en Servië. Uit Nederland komen bruiklenen van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM), Stichting NS162, het Genie Museum in Vught en het Ministerie van Defensie.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×