Decembermoorden herdacht in Amsterdam

Plaquette bij de Mozes en Aäronkerk – Foto: CC/Brbbl
In de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam zijn zaterdag de Decembermoorden van 1982 herdacht.

Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat in Suriname, in de nacht van 8 op 9 december 1982, vijftien critici van het militaire regime zonder vorm van proces werden doodgeschoten op Bastion Veere in Fort Zeelandia. De vijftien vermoorde personen waren eerder gearresteerd en werden volgens de legerleiding neergeschoten toen ze op de vlucht sloegen. Volgens andere verhalen werden de critici van het militaire regime gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd.


Bij de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam bevindt zich een plaquette met daarop de namen van de slachtoffers. Bij de plaquette werden net als voorgaande jaren bloemen gelegd. Daarna was er een herdenkingsdienst in de kerk. Er waren onder meer toespraken van verschillende politici en nabestaanden van slachtoffers.

- advertentie -

De militairen die de moorden pleegden stonden onder bevel van legerleider Desi Bouterse, maar die heeft altijd ontkend iets met de moorden te maken te hebben gehad. Hij bood in 2007 wel zijn excuses aan voor de moorden. Naar eigen zeggen omdat hij alleen “politiek verantwoordelijk” was. Tegelijkertijd pleitte hij destijds, tot onvrede van nabestaanden van de slachtoffers, voor amnestie van de daders.

In Suriname loopt sinds 2007 een strafproces maar dat proces verloopt erg traag. Desi Bouterse is momenteel president van het land.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: