Derde deel Reve-biografie mag toch uitkomen

De late jaren 1975-2006
Het derde deel van de Reve-biografie van Nop Maas mag toch gepubliceerd worden. Vorig jaar zomer bepaalde een voorzieningenrechter dat het boek niet uitgebracht mocht worden. In hoger beroep heeft de rechter nu bepaald dat het boek toch mag uitkomen.

Reve’s partner Joop Schafthuizen gaf eerder toestemming voor de publicatie van de eerste twee delen van de biografie. Tegen publicatie van het derde deel had hij echter bezwaarvanwege het gebruik van citaten uit ongepubliceerd materiaal. Schafthuizen is van mening dat de citaten onterecht de indruk wekken dat het leven van Reve alleen draaide om drank, seks en geld. Ook zou er een verkeerd beeld worden gegeven van de relatie tussen Schafthuizen en Reve.

- advertentie -

Het hof heeft nu het eerdere vonnis van het kort geding dat Schafthuizen aanspande om publicatie te voorkomen vernietigd. Dit betekent dat uitgever Van Oorschot en Nop Maas het derde deel van de biografie, Gerard Reve – Kroniek van een schuldig leven, uit te geven. Wanneer het derde deel van de biografie precies uitgebracht wordt is nog niet bekend.

Gerard Reve wordt gezien als een van de grote schrijvers van de na-oorlogse Nederlandse literatuur. De schrijver, geboren onder de naam Gerard van het Reve, debuteerde in 1947 met de roman De Avonden en brak hier meteen mee door. De schrijver overleed in 2006 op 82-jarige leeftijd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: