Dark
Light

Dichter en Nobelprijswinnaar Seamus Heaney overleden

1 minuut leestijd

Seamus Heaney in 2009
Seamus Heaney in 2009
De Noord-Ierse dichter en toneelschrijver Seamus Heaney is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden.


Heaney won in 1995 de Nobelprijs voor de Literatuur. In literaire kringen wordt hij gezien als de beste Ierse dichters sinds William Butler Yeats (1865-1939), Nobelprijswinnaar van het jaar 1923. Heaney kan als de opvolger van Yeats worden beschouwd, zeker aangezien hij geboren werd in het jaar van diens overlijden.

De Ierse dichter werd geboren in County Derry en kreeg het op jonge leeftijd al zwaar voor de kiezer. Doordat zijn beide ouders overleden groeide hij op bij zijn oom en tante.

Poëzieworkshop

In 1963 werd hij leraar Engels op een school in Belfast. Hier volgde hij een poëzieworkshop. Dit werd het begin van een bijzondere schrijverscarrière. Aanvankelijk publiceerde hij onder het pseudoniem Incertus in verschillende universiteitstijdschriften.

In 1966 verscheen zijn eerste werk: Death of a Naturalist. Hiermee won hij gelijk verschillende prijzen. Andere bekende werken van de Ier zijn bijvoorbeeld de bundel The Spirit Level (1996) en zijn vertaling van Beowulf (1999). Heaney schreef ook twee toneelstukken.

Werken van Seamus Heaney:

×