Week van de koloniale geschiedenis

Drie ton voor kunstwerk Warhol en Hopper

Afbeelding: Christie’s

Een kunstwerk van Andy Warhol, bewerkt door Dennis Hopper, heeft bij een veiling bij Christie’s in New York drie ton opgeleverd. Dat is tien keer zoveel als verwacht.

Het gaat om een portret van de Chinese oud-dictator Mao Zedong (1893-1976), onder wiens schrikbewind vanaf 1935 miljoenen mensen om het leven kwamen.

Het kunstwerk is door Andy Warhol gemaakt. In de jaren zeventig werd het werk echter door kunstenaar en acteur Dennis Hopper

- advertentie -tijdens een avond met drugs en drank aangezien voor de echte dictator. Daarop beschoot Hopper het schilderij twee keer. Warhol had weinig problemen met de twee kogelgaten in het schilderij en noemde het vervolgens hun gezamenlijke kunstwerk. Hij omcirkelde de kogelgaten zelfs.

Het kunstwerk was in bezit van Dennis Hopper, die mei vorig jaar overleed. Een groot deel van zijn kunstcollectie is afgelopen dagen geveild.
Veilinshuis Christie’s verwachte dat het kunstwerk uit 1972 twintig tot dertigduizend dollar zou opbrengen. Een onbekende man bood echter 302.500 dollar voor het doek.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: