Dark
Light

De Britse East India Company (EIC)

Korte geschiedenis van de Britse Oost-Indische Compagnie
1 minuut leestijd
East India House in Londen - Thomas Hosmer Shepherd
East India House in Londen - Thomas Hosmer Shepherd (Publiek Domein - wiki)

De Britse East India Company (EIC), ofwel de Britse Oost Indië Compagnie, was een handelsorganisatie die leek op de Nederlandse Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Wanneer werd deze Britse handelscompagnie opgericht en wat waren de belangrijkste bezigheden van deze instantie? Een korte geschiedenis van de East India Company.

Oprichting van de British East India Company

Vlag van de Britse East India Company, 1707-1801
Vlag van de Britse East India Company, 1707-1801
De East India Company stond ook wel bekend als de John Company, de Honourable East India Company (HEIC) of de Company Bahadur. DE EIC werd officieel, bij koninklijk besluit, opgericht op 31 december 1600. In 1588 had Engeland de Spaanse Armada verslagen, wat hen vertrouwen gaf om het handelsmonopolie van Spanje en Portugal op de handel in Oost-Indië uit te dagen.

De handelsmaatschappij had vanaf de oprichting het monopolie op de Britse handel in Oost-Azië, Zuidoost-Azië en India. De East India Company hield zich vooral bezig met de handel in specerijen, katoen, zijde, indigo, salpeter, thee en Chinees porselein.

Als onderdeel van de trans-Atlantische driehoekshandel was de EIC vanaf de jaren 1620 ook betrokken bij de wereldwijde slavenhandel. De EIC vervoerde vanaf de westkust van Afrika, bij Angola, slaven richting Oost-Azië (Indonesië) en naar het eiland Sint-Helena. Vrijwel alle slaven die de Britten exploiteerden, waren afkomstig uit Oost-Afrika. De betrokkenheid van de East India Company bij de slavenhandel duurde voort tot de jaren 1770. In 1708 fuseerde de EIC met een van zijn grootste concurrenten, de English Company Trading to the East Indies.

Afnemend belang vanaf de achttiende eeuw

Vanaf de achttiende eeuw begon de East India Company geleidelijk aan politieke, militaire en economische invloed te verliezen. In 1873 hield de handelscompagnie EIC officieel op te bestaan.

Boek: De verdeelde aarde. Hoe de grenzen in de wereld kwamen – Hans Dijkhuis
Lees ook: Het Verdrag van Allahabad (1765)

Bronnen

Internet
-https://www.qdl.qa/en/brief-history-english-east-india-company-1600%E2%80%931858
-https://www.britannica.com/topic/East-India-Company
-https://en.wikipedia.org/wiki/East_India_Company

×