Dark
Light

Een steniging op een 16e-eeuws tafelkleed

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto van het tafellaken van Jasper van Kinschot uit 1596, in contrast zodat het patroon beter zichtbaar is
Willem van Oranje en zijn executeur testamentair, Jasper van Kinschot, bezaten ooit allebei een damasten tafellaken met daarop onder meer een afbeelding van een steniging. Een van deze bijzondere tafelkleden wordt volgende week besproken door Sanny de Zoete, een expert op het gebied van antiek en design damasten linnengoed.

Het damasten tafellaken van Willem van Oranje werd verknipt ten tijde van het koningschap van Juliana. De restanten werden in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum. Het tafellaken van Jasper van Kinschot uit 1596 bestaat nog wel en is door de nazaten van deze vertrouweling van Willem en Maurits van Oranje in bruikleen gegeven aan Museum Het Prinsenhof in Delft.

Het tafellaken is onlangs gerestaureerd en iswoensdag 23 mei vooralsnog één avond te zien. Sanny de Zoete, expert op het gebied van antiek en design damasten linnengoed, zal die avond vanaf 20.15 uur een lezing houden waarin zij onder meer de vraag zal beantwoorden waarom de tafel ten tijde van Willem van Oranje werd gedekt met een tafellaken waarop een steniging te zien is. Ze zal ook vertellen hoe er in de afgelopen eeuwen gedekt met linnengoed, voor welke patronen er werd gekozen en wat de bijzondere kenmerken zijn van vlas en linnen, zodat een tafelkleed uit 1596 er uit kan zien alsof het gisteren is gemaakt.

De lezing vindt plaats op woensdagavond 23 mei 2012 vanaf 20.15 uur in de Van der Mandelezaal van het prinsenhof in Delft. Meer informatie op de website van het museum.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

×