Week van de koloniale geschiedenis

Eerste Suske en Wiske geveild

De avonturen van Rikki en Wiske
Een exemplaar van de eerste Suske en Wiske uit 1946 is woensdag tijdens een digitale veiling gekocht door een Nederlandse verzamelaar.

Van deze strip, getiteld De avonturen van Rikki en Wiske, werden in 1946 ongeveer zevenduizend exemplaren gedrukt. In de eerste strip kwam Suske nog niet voor. Striptekenaar Willy Vandersteen had in de eerste strip een ander maatje voor Wiske bedacht: Rikki.

Achteraf vond Vandersteen deze Rikki echter te oud voor Wiske en bovendien leek het figuurtje wat hem betreft wat te veel op Kuifje (Tin Tin).

Nog datzelfde jaar verscheen de tweede strip: Het eiland Amoras. In die strip kwam Suske voor het eerst voor en maakte ook professor Barabas zijn opwachting. Personages als tante Sidonia en Schanulleke kwamen in de eerste al voor.

- advertentie -In 2003 keerde Rikki overigens nog een keer terug in het album De gevangene van Prisonov.

Voor het woensdag geveilde exemplaar van de eerste Suske en Wiske werd 2100 betaald. In 1946 kostte het album slechts 36 Belgische Frank. De eerste strip gaat over een soort supertank die oorlogen kon oplossen en rijdt op afgeroomde melk.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: