Dark
Light

‘Evangelie van Cuthbert’ gekocht door British Library

Auteur:
1 minuut leestijd

Evangelie van Cuthbert – foto: British Library
De British Library heeft het ‘Evangelie van Cuthbert’, volgens de bibliotheek het oudste nog intacte boek van Europa, voor 9 miljoen pond (bijna 11 miljoen euro) gekocht. Dat is deze week bekendgemaakt.

Het kleine in leer gebonden ‘Evangelie van Cuthbert’, ook wel het Stonyhurst Evangelie genoemd, dateert uit de zevende eeuw na Christus. Het bevat een versie van het evangelie van Johannes en was ooit eigendom van de Angelsaksische bisschop Cuthbertus van Lindisfarne (634-687). Na de dood van deze heilige werd het boek in diens kist op het eiland Lindisfarne gelegd.

In 1104 kwam het boekje weer onder de levenden. Eind negende eeuw hadden enkele monniken de stoffelijke resten van Cuthbertus namelijk met zich meegenomen tijdens hun vlucht voor plunderende Vikingen. Na zeven jaar begroeven ze Cuthbertus in een kapel die later zou uitgroeien tot de kathedraal van Durham. Toen het graf van de heilige in 1104 geopend werd trof men in zijn kist ook het ‘Evangelie vanFoto: British Library

Cuthbert’ aan.

Het ‘Evangelie van Cuthbert’ verkeert in goede staat en heeft nog zijn oorspronkelijk leren band. Volgens de British Library gaat het om het oudste nog intacte boek van Europa. In 1979 kreeg de bibliotheek het religieuze boek in bruikleen. Sindsdien is het vaak tentoongesteld.

Begin 2011 werd bekend dat de huidige eigenaren, de Britse afdeling van de Sociëteit van Jezus (Jezuïeten), het boek willen verkopen. De Jezuïeten hebben de British Library het recht gegeven het boek als eerst te kopen.

De helft van het benodigde bedrag is betaald door het National Heritage Memorial Fund. Het resterende bedrag wist de bibliotheek binnen te halen middels donaties van instellingen en particulieren.

Het ‘Evangelie van Cuthbert’ zal afwisselend steeds in de British Library en in Durham geëxposeerd worden.

Lees ook dit blogbericht n.a.v. de berichten over de aankoop van het Evangelie van Cuthbert: “Het oudste boek”

×