Frans Hals Museum koopt zeldzaam stilleven

Het aangekochte stilleven
Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft deze week een zeldzaam zeventiende-eeuws stilleven gekocht. Het gaat om een werk van kunstenaar Floris Gerritsz. van Schooten.

Floris van Schooten (ca. 1585-1656) was vanaf ongeveer 1606 tot zijn dood werkzaam in Haarlem. Hij is vooral bekend geworden met zijn stillevens. Het aangekochte werk is volgens het Frans Hals Museum één van zijn allerbeste werken. Werk vanFloris van Schooten is zeldzaam. Er zijn slechts drie andere stillevens van hem in Nederlandse musea aanwezig.

- advertentie -

Het schilderij is getiteld Stilleven met haringen, oesters en rookgerei en dateert uit 1625. Het verkeert nog in goede staat. Het Frans Hals Museum:

Het toont een veelvoud aan verleidelijke luxeobjecten: witbrood en wijn en glanzend verse oesters, ook toen al bekend als lustopwekkend. De pijp rechts staat klaar om te worden aangestoken; links ervan een chique tabaksdoosje, rechts een schaal met kooltjes en uiterst links de aansteekstokjes. Op de haring na waren al deze zaken voorbehouden aan de welgestelden uit de zeventiende eeuw. Het waren genotsmiddelen en daarom geregeld het mikpunt van kritiek van moralisten.


Stilleven met haringen, oesters en rookgerei dateert – Floris Gerritsz. van Schooten, ca. 1625

Floris van Schooten was een tijdgenoot van de vroegste Haarlemse stillevenspecialisten Floris van Dijcken Nicolaes Gilles. Het Frans Hals Museum bezit nog twee werken van de kunstenaar: een Keukenstuk uit 1620/25 en een Stilleven met ham en kaas uit 1638/40.

Hoeveel het museum voor het werk betaald heeft is niet bekendgemaakt.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: