Frederik Hendrik en Amalia van Solms in Het Prinsenhof

Het portret van Amalia van Solms in rouwdracht met in de achtergrond Huis ten Bosch.  - Collectie Museum Het Prinsenhof
Het portret van Amalia van Solms in rouwdracht met in de achtergrond Huis ten Bosch – Collectie Museum Het Prinsenhof
Sinds woensdag is in Museum Het Prinsenhof in Delft een kleine tentoonstelling te zien over stadhouder Frederik Hendrik en zijn echtgenote Amalia van Solms.

De start van de expositie valt samen met het symposium dat woensdag dag in het museum plaatsvindt naar aanleiding van het verschijnen van het boek De Oranjezaal in Huis ten Bosch. Een zaal uit loutere liefde van Margriet van Eikema Hommes en Elmer Kolfin.

Het liefdeskoppel Frederik Hendrik en Amalia van Solms had een speciale relatie met Delft. Frederik Hendrik was de jongste zoon van Willem van Oranje en het enige kind van hem dat in het Prinsenhof is geboren. Beide zijn na hun overlijden bijgezet in de grafkelder in de Nieuwe Kerk.

Oranjezaal

Nadat stadhouder Frederik Hendrik overleed gaf zijn echtgenote opdracht voor de bouw van een monument ter nagedachtenis van haar man: de Oranjezaal, de centrale ontvangstzaal in Huis ten Bosch te Den Haag.

- advertentie -

De Oranjezaal in het Koninklijk Paleis Huis ten Bosch is een van de best bewaarde creaties uit de Gouden Eeuw. De tientallen schilderijen op doek en de beschilderde houten architectuuronderdelen in de zaal vormen een uniek ensemble. Het project is tussen 1648 en 1652 in opdracht van Amalia van Solms. De afgelopen jaren is er veel nieuw onderzoek naar de Oranjezaal verricht. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de invloed van Amalia van Solms op de schepping van de zaal veel groter was dan tot op heden is beschreven.

Rouwdracht

In de tentoonstelling in Museum Het Prinsenhof zijn unieke objecten uit verschillende Delftse collecties te zien waarmee zij individueel of beide zijn verbonden. Onder de tentoongestelde objecten bevinden zich de in 1584 uitgegeven preek die in de doopdienst van Frederik Hendrik in de Nieuwe kerk wordt uitgesproken, plaquettepenningen uit 1626 en prenten van de begrafenisstoet van de uitvaarten van beide op de Markt van Delft. Daarnaast zijn de portretten van het echtpaar te zien die werden gemaakt door Michiel van Mierevelt en Willem Delff. Hieronder bevindt zich het enig bekende portret waarin Amalia wordt getoond in rouwdracht waarbij op de achtergrond haar levenswerk Huis ten Bosch is toegevoegd.

Lees ook: De rijke betekenissen van de Oranjezaal van Huis ten Bosch
…en: Amalia van Solms
Meer berichten over het Nederlandse koningshuis

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: